Bezorgdheid over vertraging projecten door stroomtekort

Foto: Publicdomainpictures.net

Liander heeft de raad tijdens een technische sessie laten weten dat er waarschijnlijk keuzes gemaakt zullen moeten worden in het belasten van het elektriciteitsnet of dat zaken zullen moeten worden uitgesteld tot 2025, wanneer het tekort aan stroom naar verwachting achter de rug is. Het CDA, de PVV en DZ willen daar versneld inzicht in.

Het is van belang om bij nieuwe woningbouwprojecten, mobiliteitsplannen en andereĀ  projecten rekening te houden met de druk op het elektriciteitsnet en bij voorbaat stroom te reserveren om te voorkomen dat de uitvoering van plannen moet worden uitgesteld, vinden de drie partijen. Ze vragen het college in een motie om daar zorg voor te dragen en om de gemeenteraad halfjaarlijks te informeren over de stand van zaken op het net en de gevolgen daarvan voor Zaanstad.

Huishoudens die zich afvragen hoe het er voor staat in hun postcodegebied – bijvoorbeeld vanwege het plaatsen van een laadpaal – kunnen dat hier checken. Nieuwe grootverbruikers kunnen daar ook een aanvraag indienen, ook als de plannen nog prematuur zijn: hoe eerder Liander het weet, des te sneller er ruimte beschikbaar komt.

Reacties

Cookieinstellingen