Afval blijft opspelen in Poelenburg en Peldersveld

Foto: Democratisch Zaanstad

Poelenburg en Peldersveld vrij houden van rondslingerend huishoudelijk afval is een dagtaak voor de gemeente. Elke ochtend werken HVC en de afdelingen Wijkonderhoud en de afdeling Straattoezicht er samen voor een schonere omgeving. Ook worden twee fulltime handhavers ingezet tegen afvaldumpingen.

Huismeesters in flats vervullen daarnaast ook een belangrijke rol in het geven van voorlichting aan nieuwe bewoners en indien nodig haalt HVC extra vuil op. Veel heeft deze inzet nog niet opgeleverd, behalve zakken om na te vlooien: in de beide wijken worden nog steeds meer afvalovertredingen geconstareerd dat elders in de gemeente, schrijft het college aan de raad.

Het dagelijks bestuur wil het onjuiste beeld wegwerken dat afgelopen juni ontstond nadat raadsleden de uitdrukking ‘van een kale kip kun je niet plukken’ hadden opgevangen en de indruk ontstond dat in Poelenburg en Peldersveld nauwelijks tegen de vervuilers wordt opgetreden. ‘Het tegenovergestelde is waar,’ aldus het college. En het onderwerp heeft bovendien al jarenlang prioriteit. Op afvaldumpingen en ‘bijplaatsingen’ staat als straf een zogenoemde ‘kostenbeschikking’ – officieel geen boete, al komt het in de portemonnee op hetzelfde neer. Een groot deel daarvan wordt uitgedeeld in Poelenburg en Peldersveld.

Kwijtschelding

In 2021 werden in Zaanstad tot en met november in totaal 1001 kostenbeschikkingen opgelegd aan overtreders voor het foutief aanbieden van huishoudelijk afval. Meer dan een derde (126 stuks) daarvan betrof deze twee wijken. Tussen december 2021 en juni  2022 waren dat 399 beschikkingen, waarvan opnieuw meer dan een derde (60) in de ‘afvalwijken’.

Dat er met kwijtscheldingen wordt gestrooid blijkt een mythe: in 2021 werden tot en met novemberin totaal 98 beschikkingen kwijtgescholden, waarvan 43 in Poelenburg en Peldersveld en in 2022 gold dat tot en met mei voor zes in Poelenburg en zeven in Pelders- en Hoornseveld. Kwijtschelding gebeurt alleen als er bijvoorbeeld geen verhaalsmogelijkheid is of de debiteur spoorloos of failliet is. Het kwijtschelden gebeurt op advies van de deurwaarder.

Surveillances

Gemeentelijke handhavers voeren reguliere surveillancerondes uit in de twee wijken en  wanneer zij onjuist aangeboden afval wordt aantreffen, wordt de zak doorzocht om te kunnen herleiden door wie het afval op straat is gedumpt. Is de dader gevonden, dan worden de volledige kosten die worden gemaakt bij hem of haar in rekening gebracht: 192 euro per keer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen