Verkeersmaatregelen Dam tot Damweekend op een rij

Foto: Gemeente Zaanstad

De Dam tot Damloop trekt komende zondag weer 40.000 hardlopers tussen Amsterdam en Zaandam aan, wat de nodige consequenties heeft voor het verkeer. De start is op de Prins Hendrikkade bij het Centraal Station en de finishlijn ligt in de Peperstraat. Ook op de zaterdag wordt al een grote drukte verwacht na twee gemiste jaren vanwege corona.

 

Voor een veilig verloop van het Dam tot Dam weekend moeten diverse tijdelijke verkeersmaatregelen worden genomen. Straten worden afgesloten, of er komt een parkeerverbod met een wegsleepregeling. De parkeerverboden worden aangegeven met borden en de wegsleepregelingen zullen streng worden gehanteerd, waarschuwt de organisatie. De kosten voor het wegslepen zijn voor rekening van de eigenaar van het voertuig.

Hulpdiensten

Uiteraard blijven alle straten in geval van nood bereikbaar voor de politie, de brandweer en ambulances. Wie voorziet dat tijdens de afsluitingen de auto de afgesloten straat uit moet, wordt aangeraden om voertuig voorafgaand aan de maatregelen al buiten het afgesloten gebied te parkeren.

Parkeren

Het centrum van Zaandam is op zaterdag 17 en zondag 18 september moeilijk bereikbaar per auto. De parkeergarages Hermitage, Zaantheater (niet op zaterdag), Rozenhof, Behouden Haven en het parkeerterrein op de Rozengracht zijn wel open, maar vanwege de grote drukte wordt aangeraden met de fiets of het openbaar vervoer naar het evenement te komen. De bussen van Connexxion rijden in het weekeinde een aangepaste route.

 

Wie op de fiets komt wordt gevraagd de Dam, Damstraat, Beatrixbrug, Peperstraat en Wilhelminakade vanwege de drukte vermijden. Fietsen kunnen worden gestald in het Fietsenpakhuis in de Vinkenstraat of één van de andere fietsenstallingen. Fietsers uit de richting van de Rosmolenwijk kunnen het beste hun fiets parkeren op de hoek van de K. Kansstraat / De Savornin Lohmanstraat en het Roggeplein.

Schepenbuurt

Om deelnemers en toeschouwers te vervoeren is er op zaterdag en zondag een pendelbusdienst vanuit de Schepenbuurt. De tijdelijke haltes zijn op de Schepenlaan, de aanvoer van en de wachtrijlocatie voor de bussen op de Hoogaarslaan en de afvoer van de bussen verloopt via de Schokkerlaan en de Boeierlaan. Om deze pendelbusdienst in goede banen te leiden en de buurt goed bereikbaar te houden voor de hulpdiensten, zijn er diverse verkeersmaatregelen van kracht in de wijk.

Andere buurten

Tussen de diverse startmomenten van de Damloop by night op zaterdagavond door kunnen voertuigen de Burgemeestersbuurt in verband met de afsluiting van de Burgemeester Smitstraat onder begeleiding van verkeersregelaars tussen 19:15 en 21:25 uur verlaten via de Burgemeester ter Laanstraat. De Rosmolenbuurt blijft voor bewoners (en op zondag ook voor kerkgangers) te allen tijde bereikbaar via de Kopermolenstraat. Tussen Pennemes en het Burgemeester in ’t Veldpark – inclusief de Stadskwekerij – kunnen bewoners te allen tijde hun woningen bereiken en verlaten via de Laan der Vrijheid.

Damloop by night

Ondernemers ten oosten van de Dam die koeriers op scooters inzetten om hun diensten te leveren wordt tijdens de Damloop by night – een ook overdag, indien van toepassing – aangeraden om via de Damstraat (te voet), Gedempte Gracht, Peperstraat, De Savornin Lohmanstraat, Klaas Katerstraat, Gerhardstraat en de Bloemgracht het afgesloten gebied te verlaten om hun klanten te bereiken en op de terugweg dezelfde route te nemen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen