Liefst 56 partijen betrokken bij Open Monumentendag

Niet weg te denken: het uitrollen van de Westzijderol.
Niet weg te denken: het uitrollen van de Westzijderol.
Foto: Gemeentearchief

Zaankanters er op zaterdag 10 september op uit om te ervaren wat de eigen gemeente allemaal te bieden heeft. Het is dan Open Monumentendag, er is een fietsexpeditie in Zaanstad Noord en er is de Zaanse UITmarkt in de Bullekerk.

 

Samen met Stichting Marketing Zaanstreek heeft de gemeente de Open Monumentendag opgezet. Door heel Zaanstad kunnen monumenten (gratis) bezocht worden en zijn er activiteiten voor jong tot oud. Er doen 56 partijen mee. Wethouder Natasja Groothuismink van Monumenten en Erfgoed trapt de dag om 10:00 uur af in de monumentale Verkadefabriek aan de Westzijde in Zaandam, samen met auteur Barry Menger, de bedenker van Sjoerd en de Stapelstad.

Verbinding

‘Erfgoed verbindt. Het geeft Zaanstad identiteit en het maakt zichtbaar dat we een geschiedenis delen. Het is nu belangrijker dan ooit dat we ons richten op wat ons bindt, in plaats van wat ons kan verdelen. Erfgoed verbindt het verleden met het heden en – daar pleit ik voor – de toekomst,’ zegt Groothuismink. ‘Niet voor niets is ‘duurzaamheid’ dit jaar het thema deze Open Monumentendag. En jong geleerd is oud gedaan, daarom vind ik het ook zo leuk dat er dit jaar een speurtocht is uitgezet, zodat kinderen samen met Sjoerd uit het boek op zoek kunnen naar de verhalen achter onze monumenten. Ik wens iedereen alvast veel plezier die dag.’ U vindt het hele programma hier.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen