Ontsnapte serval weer veilig thuis gekomen

Foto: Pixabay / Sipa

De in Poelenburg ontsnapte serval waar veel Zaankanters gisteren naar hebben uitgekeken is weer thuis, zo is te lezen op Facebook. Het dier lijkt aan het uitstapje geen nadelige gevolgen te hebben overgehouden.

Het bericht over de ontsnapping leidde tot veel verontwaardiging over het houden van de katachtige als huisdier, met als teneur dat wilde dieren in hun natuurlijke habitat thuishoren en niet achter een (Zaanse) voordeur. Tot 2024 is de aanschaf van zo´’n middelgrote katachtige echter nog toegestaan. Servals die dan al als huisdier gehouden worden, mogen bij hun eigenaar blijven tot ze sterven. Vanaf 2024 mogen veel meer soorten niet meer worden aangeschaft als huisdier. Het kabinet heeft een lijst met 30 zoogdieren samengesteld die mensen dan nog wél thuis mogen houden, de zogenoemde positieflijst. Daar staan deze dieren op:

Sommige dieren zijn te gevaarlijk als huisdier en er zijn dieren met specifieke behoeften  die vrijwel altijd in het gedrang komen in gevangenschap, met alle gevolgen voor het dierenwelzijn en de gezondheid van dien. Enkele dieren zijn meesters in het uitbreken en leveren een gevaar voor de mens op als ze ontsnappen, oordeelden de deskundigen die de lijst met wel toegestane huisdieren opstelden. Een voorbeeld van het laatste is de serval.

Ziekten

Weer andere dieren dragen gemakkelijk ziekten over op mensen (zoönosen) en vormen daarmee een gevaar voor de volksgezondheid (ongeveer 75 procent van de opkomende infectieuze aandoeningen bij de mens heeft een dierlijke oorsprong). Diersoorten als slangen, sugargliders, Afrikaanse witbuikegels en papegaaien die als hobby- of huisdier worden gehouden, kennen ook grote uitdagingen op het gebied van diergezondheid, dierenwelzijn, volksgezondheid en veiligheid.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen