Omgevingswet zou woningbouw kunnen vertragen

Foto: Pixabay / CC0

Meerdere gemeenten waaronder Zaanstad stoppen met het behandelen van bouwplannen tot de Omgevingswet is ingevoerd, meldt Cobouw. Het kan nadelige gevolgen hebben voor de woningproductie, vreest Bouwend Nederland.

Volgens directeur Wico Ankersmit van de Vereniging Bouw en Woningtoezicht Nederland zegt zich niet te kunnen voorstellen dat ‘de stop’ enorm van invloed is op de bouwproductie. ‘Ik hoor hier en daar wel wat gemopper, maar zeker op grotere projecten heeft dit geen invloed. Gemeenten hebben er zelf ook belang bij dat die doorgaan.’ Jan Fokkema, directeur van ontwikkelaarsvereniging Neprom is dezelfde mening toegedaan, maar is wel berbaasd over de gang van zaken.

Vinger aan de pols

‘Ik begrijp heel goed dat het geen nut heeft om nieuwe plannen in behandeling te nemen als de procedures halverwege de rit moeten worden omgezet naar de Omgevingswet. Tegelijkertijd ga ik er ook vanuit dat gemeenten juist op nieuwe wetgeving voorsorteren, zodat ze na invoering een vliegende start kunnen maken met bouwplannen,’ zei hij tegen Cobouw. Bouwend Nederland houdt een vinger aan de pols. ‘Wij herkennen dat gemeenten een bestemmingsplanstop invoeren en hebben eerder dergelijke signalen opgevangen uit Meijerijstad en Zaanstad. Zeer kwalijk natuurlijk en het kan een nadelige invloed hebben op de bouwproductie,’ liet Niels Wensing namens de branchevereniging weten. Hij dringt aan op actie.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen