Twee stakingsdagen busvervoer in het vooruitzicht

Foto: Wikimedia / Willem 90

Werknemers in het streekvervoer leggen op vrijdag 16 september in heel Nederland het werk neer, zo heeft vakbond FNV aangekondigd. Inzet is een betere CAO. In aanloop naar die landelijke staking, waarbij overal de streekbussen en regionale treinen niet zullen rijden (maar die van de NS wel), organiseert de bond al vier regionale stakingen.

Zo leggen op dinsdag 6 september medewerkers van de openbaarvervoerbedrijven in Flevoland, Zuid-Holland en Zeeland het werk neer. Een dag later gebeurt dat in Noord-Holland en Utrecht. Op donderdag 8 september is er een werkonderbreking in Gelderland, Noord-Brabant en Limburg en op vrijdag 9 september wordt er in Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel gestaakt.

Minder werkdruk

Met de nieuwe acties pakt het personeel in het streekvervoer de draad weer op van voor de zomer. Toen werden estafettestakingen gehouden. De buschauffeurs en treinmachinisten en -conducteurs willen dat er meer personeel bijkomt zodat de werkdruk omlaag kan. Daarvoor moeten banen in het streekvervoer aantrekkelijker worden gemaakt met onder meer hogere lonen en meer vaste contracten.

Basisbehoefte

Verder vinden ze de verschraling van het vervoer op het platteland een steeds groter probleem. ‘Streekvervoerbedrijven laten verliesgevende lijnen in de buitengebieden los en ruilen die in voor steeds meer drukbezette lijnen in de Randstad,’ stelt FNV-bestuurder Marijn van der Gaag. ‘Maar openbaar vervoer zou niet om zoveel mogelijk winsten moeten draaien, het is voor veel mensen een basisbehoefte. Er moet een kentering komen in het systeem wat we nu hebben.’

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen