Wetsvoorstel verbod op nachtvluchten voldoet niet

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

De afdeling advisering van de Raad van State heeft het wetsvoorstel van GroenLinks voor een verbod op nachtvluchten teruggestuurd omdat alternatieve mogelijkheden om  de nachtelijke geluidsoverlast te beteugelen onvoldoende zijn onderzocht.

GL-Kamerlid Suzanne Kröger wilde een verbod op vliegverkeer tussen 23:00 en 06:00 uur, om omwonenden van Schiphol een minder verstoorde nachtrust te gunnen. Dat zou hun gezondheid ten goede moeten komen. Europese regels zeggen echter dat zo’n verbod pas mag worden ingesteld als ook andere mogelijkheden zijn onderzocht, aldus het advies. Denk daarbij aan de aanpak van het vliegtuiglawaai bij de bron, aanpassingen in de ruimtelijke ordening en beheer en het aanpassen van operationele procedures zoals glijvluchten of omleidingen rond dorpskernen.

Gelijk speelveld

De Raad van State wijst op de internationale context van de luchtvaartsector en de voorgeschreven zogenoemde evenwichtige aanpak om geluidhinder door luchthavens te verminderen en te voorkomen. ‘Het wetsvoorstel geeft geen blijk van het doorlopen van de in de evenwichtige aanpak voorgeschreven stappen. Gelet daarop dient het initiatiefwetsvoorstel nader te worden overwogen,’ luidt het oordeel. De EU heeft de regels opgezet na een voorzet van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO), die een gelijk speelveld wilde creëren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen