Bureau Discriminatiezaken pleit voor meer vrouwen in straatnamen

Foto: Google Street View

Landelijk is 88 procent van de straten vernoemd naar mannen en slechts twaalf naar vrouwen. In de Zaanstreek en in Purmerend is dat nauwelijks anders en daar wil het Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek – Waterland verandering in brengen, zodat de verhouding een betere afspiegeling van de geschiedenis en de samenleving wordt.

Het bureau heeft daarom vandaag een brief en voorbeeldmotie naar de gemeenteraden van Zaanstad, Purmerend, Wormerland en Oostzaan gestuurd, met het verzoek om het beleid voor straatnamen te herzien. ‘Daar waar personen zijn vernoemd, voeren mannen de boventoon. Ook in uw gemeente zijn, net als in de meeste andere Nederlandse plaatsen, vooral mannen terug te vinden op de straatnaamborden. Het Bureau Discriminatiezaken wil u vragen om meer diversiteit te laten zien in het publieke domein,’ aldus het schrijven.

 

Via straatnamen worden de mensen geëerd die bijdragen leverden aan onder meer de wetenschap, sport, kunst en politiek. De meeste van de huidige straatnamen zijn gebaseerd op beroepen die in het verleden voornamelijk door mannen werden uitgevoerd, omdat vrouwen een achtergestelde positie hadden ten opzichte van mannen. Daarmee wordt niet alleen een deel van de geschiedenis vergeten, het beïnvloedt ook de beeldvorming over wat vrouwen hebben bereikt en nog kunnen bereiken. Namen uit de geschiedenis van de zwarte bevolking ontbreken al vrijwel helemaal, constateert het bureau ook.

Betere balans

Het vernoemen van straten naar prominente vrouwen moet bewustzijn creëren: ‘Een meer diverse weerspiegeling van de maatschappij illustreert de belangrijke rol die Nederlandse vrouwen hadden in onze regionale, nationale en internationale geschiedenis. Het corrigeert ook de manier waarop de prestaties van vrouwen door de eeuwen heen systematisch werden uitgewist of toegewezen aan mannen.’ Meer balans in de man-/vrouwverhouding in het straatbeeld kan worden bereikt om in nieuwe straten meer aandacht dan voorheen te schenken aan diversiteit.

https://twitter.com/emsent/status/1557284318527078400

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen