GGD start dinsdag met vaccinaties tegen apenpokken

Foto: GGD Zaanstreek - Waterland

De GGD Zaanstreek – Waterland start dinsdag 9 augustus als één van de laatste in het land met het vaccineren tegen monkeypox, ofwel het apenpokkenvirus. Het ministerie heeft vaccins beschikbaar gesteld voor specifieke risicogroepen. Iedereen die in aanmerking komt voor een vaccinatie ontvangt daarvoor een persoonlijke uitnodiging.

Wie klachten heeft die passen bij het virus kan niet gevaccineerd worden en dient contact op te nemen met het Team Infectieziektebestrijding van de GGD via het telefoonnummer 0900 – 254 54 54 (kies optie vier). Als uit bron- en contactonderzoek blijkt dat er sprake is van een risicocontact met iemand met monkeypox, dan neemt de GGD contact op. Monkeypox is een pokkenvirus dat vooral voorkomt in landen in West-Afrika en Midden-Afrika. In mei dit jaar werd de ziekte bij mensen in Europa vastgesteld die geen directe link met deze gebieden in Afrika hadden. De ziekte verspreidt zich nu in Europa en andere gebieden waar hij van oorsprong niet voorkomt.

 

Tot en met afgelopen woensdag hadden 1976 mensen in Nederland een preventieve inenting tegen het virus gekregen. Ongeveer de helft daarvan (987 mensen) is gevaccineerd door de GGD in Amsterdam. De uitgenodigde mensen krijgen het reguliere pokkenvaccin Imvanex. Bij de eerste lichting kunnen enkele tienduizenden mensen zich preventief laten vaccineren. Transgender personen en mannen die seks hebben met mannen komen in aanmerking voor de prik als zij HIV-positief zijn of medicijnen nemen om te voorkomen dat zij HIV oplopen.

Het aantal positieve tests loopt de laatste week langzamer op dan in de weken ervoor. De teller stond gisteren  op 957 bevestigde besmettingen, 32 meer dan afgelopen maandag. In een week tijd is het aantal bevestigde gevallen met 79 toegenomen. Dat is de kleinste stijging op weekbasis sinds eind juni.

Reacties

Cookieinstellingen