Onderzoek in 70 gemeenten naar ondersteuning gemeenteraad

Foto: Twitter / Raad Zaanstad

De Rekenkamer van de Metropoolregio Amsterdam onderzoekt samen met het onderzoeksbureau PBLQ welke ondersteuning de Zaanse gemeenteraad krijgt en hoeveel geld hieraan uitgegeven wordt. Aan het onderzoek doen in totaal 70 overheden mee, waardoor de resultaten van Zaanstad vergeleken kunnen worden met die van andere gemeenten met een vergelijkbaar inwonertal.

De gemeenteraad doet zijn werk in een steeds complexere omgeving: de maatschappelijke uitdagingen zijn de afgelopen jaren toegenomen en blijven dat ook doen. Sinds 2015 waren dit de decentralisaties op het sociale vlak en nu spelen vooral de voorbereiding op de Omgevingswet en de toenemende regionalisering. Maar ook maatschappelijke zorg, migratie, klimaat, natuur en stikstof, de economie en de energietransitie. Om daarop als raad grip te houden, is ondersteuning van belang. Het landelijke DoeMee-onderzoek Ondersteuning volksvertegenwoordiging moet duidelijkheid geven over de huidige stand van zaken.

Onderzoeksvragen

Tot ondersteuning worden in ieder geval gerekend de inrichting van de griffie, de mogelijkheid tot fractieondersteuning, de inrichting van de rekenkamerfunctie en de mogelijkheid tot ambtelijke bijstand en het volgen van opleidingsprogramma’s. Vragen die daabij aan de orde komen zijn de hoogte van het budget waarover de raad beschikt, wat daaruit gefinancierd wordt, of er geld overblijft, of er de afgelopen jaren veranderingen zijn geweest wat betreft de ondersteuning en hoe de doeltreffendheid daarvan wordt beoordeeld.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen