Overlastgevers In ‘t Veldpark zoeken vooral sociaal contact met elkaar

Foto: Twitter /Willem Vloon

De harde kern van circa tien tot twintig volwassenen die het Burgemeester In ’t Veldpark in Zaandam gebruiken om elkaar te ontmoeten en alcohol of drugs te gebruiken en die daarbij het park vervuilen en voor geluidsoverlast zorgen is inmiddels goed in beeld bij de gemeente. Voor de meesten heeft het parkbezoek vooral een sociale functie. Op een enkeling na heeft men een eigen woonplek en een dagbesteding of een betaalde baan.

Bij mooi weer doet zich een aanzuigende werking voor en kan de groep zich uitbreiden tot een groep van wel 30 tot 40 personen, aldus college over de huidige stand van zaken. ‘De harde kern kan zeer dominant aanwezig zijn in het Burgemeester in ’t Veldpark en daardoor ook intimiderend overkomen op andere bezoekers. Overigens komt het ook voor dat leden van de groep(en) in andere delen van de stad aanwezig zijn en aldaar overlast veroorzaken.’ Een inloopvoorziening met een gebruikersruimte moet een alternatief gaan bieden, maar daarvoor is nog geen plek gevonden.

Jonge kinderen

Ondertussen houden zich nogal wat mensen met de harde kern bezig, zoals de wijkmanager, de projectleider voor de inloopvoorziening en het hoofd wijkonderhoud van de gemeente, Straattoezicht, de politie, de stichting Surant, het Leger des Heils, de GGD en het Sociaal Wijkteam. Die vaste kern bestaat momenteel uit achttien personen, van wie een ruime meerderheid te maken heeft met psychische problematiek en/of een verslaving. Daarbij gaat het in de meeste gevallen om softdrugs of alcohol en in een enkel geval is sprake van harddrugsgebruik. Ook spelen problemen op het vlak van persoonlijke verzorging, financiën en gezondheid. De mate waarin overlast wordt veroorzaakt, loopt erg uiteen. ‘Het komt voor dat het park na afloop van de werkdag wordt bezocht om te ontspannen. In een enkele geval is sprake van een gezinssituatie met jonge kinderen.’

Verboden

In het In ’t Veldpark geldt een alcoholverbod en daarnaast een verbod om er na 22:00 uur rond te hangen. Deze verboden zijn inmiddels verlengd tot en met 9 februari 2024. In het hele park zijn borden geplaatst om bezoekers te wijzen op deze verboden en de algemeen geldende regels in de Algemene Plaatselijke Verordening, zoals geen geluidsoverlast en/of troep veroorzaken. Gedurende hun reguliere surveillanceronds spreken de handhavers mensen aan op hun gedrag, geven ze waarschuwingen en reiken ze boetes uit voor bijvoorbeeld wildplassen en poepen, geluidsoverlast en drankgebruik. BOA’s doen dagelijkse rondes, met name rond de klok van 22:00 uur én komen op meldingen af. Als dat nodig is vanwege de veiligheid, wordt de politie om assistentie gevraagd.

Meldingen

Vorig jaar kreeg de gemeente dertien meldingen van burgers die voornamelijk betrekking hadden op de groep(en) in het Burgemester In ‘t Veldpark. In de eerste helft van dit jaar waren dat er tien.mOok had een aantal burgers contact met de wijkmanager over hun ervaringen in het park. Burgers ondervonden met name hinder van drugs- en alcoholgebruik, geluidsoverlast (schreeuwen, harde muziek), vuilnis, stankoverlast en intimidatie. Verzocht werd om meer te handhaven op de ingestelde regels.

Naast de meldingen die bij de gemeente worden gedaan, worden ook meldingen gedaan bij de politie. De politie heeft in het hele jaar 2021 totaal 27 registraties opgemaakt in verband met het In ’t Veldpark, waarvan er zestien zijn te herleiden tot de groep(en) met overlastgevend gedrag. In de eerste helft van 2022 waren er 23 politieregistraties, waarvan veertien betrekking op deze mensen hadden. De door BOA’s uitgedeelde boetes hadden vooral te maken met parkeerovertredingen in en rond het park, die niets met de ovrlastgevers te maken hebben.

Schone omgeving

Om de situatie in het park ‘open en overzichtelijk’ te houden is veel openbaar groen gesnoeid en zogenoemde olifantenpaadjes zijn voorzien van een flinke laag schelpen. Wekelijks rijdt een grofvuilwagen in de rondte om grote dumpingen op te kunnen ruimen en prullenbakken worden dagelijks geleegd. Ook wordt met de wijkploegen een extra oogje in het zeil gehouden. ‘In geval van calamiteiten is er altijd iemand paraat om te kunnen ingrijpen,’ aldus het college. Volgens een onafhankelijk bureau dat voor de gemeente de kwaliteit van de openbare ruimte meet zijn er op het gebied van schone omgeving geen afwijkingen in vergelijking met de overige wijken. Tot voor kort deelde de gemeente grijpertjes en vuilniszakken uit aan een aantal gebruikers van het park, maar vanwege ‘de hoge kosten en het beperkte resultaat’ is daarmee gestopt.

Vragenlijst

Omwonenden van het kunnen nog tot 1 september een digitale vragenlijst invullen zo aangeven opgesteld wat hun huidige beleving is qua overlast, onveiligheid, het onderhoud van het park en de informatie van de gemeente. De bedoeling is om het onderzoek later nog eens te herhalen om te zien of er verbetering wordt bereikt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen