Hitte maakt duidelijk wat verstening eigenlijk inhoudt voor bewoners

De minst groene nieuwbouw van het land, in Tilburg.
De minst groene nieuwbouw van het land, in Tilburg.
Foto: Google Street View

Het gaat er regelmatig over in Zaanstad en iedereen is van goede wil, maar ieder nog braakliggend terreintje vullen met woningen en tegelijkertijd de stad vergroenen is slecht met elkaar te rijmen. Dagen met temperaturen (ver) boven de 30 graden Celsius maken duidelijk welke gevolgen verstening heeft. We ondervinden het nu aan den lijve.

 

Natuur en Milieu vond en onderzocht 1030 versteende buurten in een onderzoek in de 32 grootste steden van het land. Tien buurten moeten het doen met minder dan twee vierkante meter groen per woning, bleek uit een in februari gepubliceerd rapport. Dit zijn buurten die werden gebouwd tussen 1896 en 1934 en ze liggen in Amsterdam, Haarlem en Tilburg.

In Zaanstad werden 36 versteende buurten bekeken, waarvan er elf (31 procent) minder dan 75 vierkante groen per woning bevatten. Die oppervlakte wordt gezien als het gewenste minimum. De gemiddelde hoeveelheid groen per woning in heel Zaanstad is 118 vierkante meter en geen enkele buurt heeft niet minimaal één hectare aaneengesloten groen, wat een andere indicatie voor de mate van verstening is.

Nieuwbouw

Zaanstad komt niet voor in het rijtje met de meest versteende buurten van Nederland, maar evenmin staat de gemeente tussen de minst versteende plaatsen. En dat geldt niet alleen voor de oudere delen van Zaanstad, maar ook voor de nieuwbouwwijken. Wat die laatste betreft is de wijk Delftlanden die in 2014 in Emmen werd gebouwd een lichtend voorbeeld, met 1229 vierkante meter groen per woning en 76 hectare aaneengesloten groen in de directe omgeving.

De bewoners van de buurt Talentsquare in de nieuwbouwwijk Spoorzone in Tilburg, uit 2018, komen er het bekaaidst vanaf, met een schamele negen vierkante meter groen per woning en geen park of ander groen gebied binnen een afzienbare afstand. Hittestress en de daaruit voortvloeiende problemen blijken duidelijk nog niet overal helder op het netvlies te staan. En gek: op bouwplannen in Zaanstad lezen we vaak over ‘een groene uitstraling,’ maar we zien dat nooit vertaald worden naar een gemiddeld aantal vierkante meters groen per woning.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen