Gemeente koelt bruggen met water om vastlopers te voorkomen

De tijdelijke Zaanbrug.
De tijdelijke Zaanbrug.
Foto: Gemeente Zaanstad

Alle beweegbare bruggen in Zaanstad worden vandaag gekoeld met water om te vooromen dat ze door uitzetting vast komen te zitten. Dat gebeurde gisteren zowel met de Prins Bernhardbrug als met de tijdelijke Zaanbrug. Het verkeer heeft geen last van het koelen.

Bruggen zijn met hitte een zwakke schakel in de infrastructuur. Zo heeft de gemeente Groningen besloten om vandaag vanaf 13:00 uur niet meer open te laten gaan. De gemeente is bang dat de bruggen gaan uitzetten en daarna niet meer open of dicht kunnen. Het betekent dat grotere schepen noodgedwongen stil komen te liggen tot morgenochtend 09:30 uur, als de bediening wordt hervat.

Het kwik heeft in ook De Bilt inmiddels de grens van 30 graden bereikt en dus kan er officieel opnieuw van een tropische dag worden gesproken. Volgens Weer Online was het rond het middaguur 30,9 graden op het hoofdstation van het KNMI. Gisteren schoot de temperatuur in De Bilt ook al boven de 30 graden. Lokaal was het vandaag rond 10:00 uur al tropisch warm. Het warmst was het toen in Woensdrecht, met 30,7 graden.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen