Flip Valk bij afscheid ZNMC geëerd met Daam Schijfprijs

Flip Valk tijdens een vaartocht in het Guisveld.
Flip Valk tijdens een vaartocht in het Guisveld.
Foto: LinkedIn

Flip Valk nam vandaag afscheid van zijn collega’s van het Zaans Natuur en Milieu Centrum en is met pensioen. Gedurende meer dan een kwart eeuw bracht hij Zaanse kinderen liefde voor de natuur bij. Reden genoeg om Valk te eren met de Daam Schijfprijs, vond een eerdere ontvanger daarvan.

‘Flip Valk heeft duizenden kinderen geboeid met zijn verhalen over de Zaanse natuur. Soms als gids op een boot in het veld, dan weer met schepnetjes langs de slootkant of als imker bij zijn bijenkorven. Nooit belerend, maar altijd enthousiast en vanuit liefde en respect voor ‘alles wat groeit en bloeit,’ zo omschijft Hans Kuyper hem. Valk dacht buiten de spotlights zijn pensionering in besloten kring te vieren, maar daar dacht Kuyper anders over en hij verrastte het feestvarken met een speech en de prijs.

Uitvinder

Die is vernoemd naar de Zaanse uitvinder Daam Schijf, die op 20 juni 1743 een proefvaart maakte met zijn schip Volg mij, het eerste vaartuig dat zonder zeil of roeiriemen vooruit kon komen. De tocht duurde in tegenstelling tot die van Valk maar kort en eindigde in een ramp, maar Schijf bewees wel een originele geest te zijn die buiten de gebaande paden durfde te treden.

Doorgeven

De naar hem genoemde medaille en oorkonde, bedacht door wijlen Ome Dirk Versteeg wordt uitgereikt aan personen die zich onderscheiden met ludieke prestaties aan de boorden van de Zaan. Iedereen die de medaille ooit ontving, heeft het recht deze door te geven aan wie hem maar verdient, geheel naar eigen inzicht. Auteur, voormalig stadsdichter en fractievoorzitter van Rosa Hans Kuyper (die zelf in 2008 met de medaille werd vereerd) gaf de prijs al eerder door aan Anneke Steemers (2009) en Rob Vooren (2017).

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen