Kransleggingen in alle stilte, geen feestelijke 5 mei

Foto: Pixabay / Elsemargriet

Geen van de geplande feestelijkheden op 5 mei kan dit jaar doorgaan vanwege het verbod om met meer dan drie mensen samen te komen op straat. Dus geen fakkelloop vanuit Wageningen naar Zaanstad, geen muziek op de Dam en de Bullekerk en geen evenementen in de dorpen. Maar geen aandacht schenken aan 4 mei of aan 75 jaar vrijheid is ondenkbaar.

De betekenis van 5 mei komt daarom aan de orde in de Bevrijdingskrant die eind april uitkomt in het Zaans Stadsblad. Het 4 en 5 mei Comité Zaanstad en Raaz denken samen met het college nog na over een videotekst van de burgemeester en voor de scholen wellicht nog een aparte video van één van de wethouders. Daarover wordt later meer bekend. Iedereen die tot de uitbraak van de coronacrisis druk doende was met de voorbereidingen van de viering van Bevrijdingsdag hoopt dat er landelijk snel duidelijkheid komt over een nieuwe datum voor de viering van driekwart eeuw vrijheid.

Dodenherdenking

Voor 4 mei wordt gedacht aan het leggen van een krans bij de monumenten door leden van de plaatselijke 4 meicomités en een lid van het college. Steeds in de vorm van een delegatie van maximaal twee personen, om 19:00 uur. Daarover wordt overleg gevoerd. Iedereen kan dan in ieder geval om 20:00 op de televisie en de radio de nationale herdenking volgen, ditmaal zonder publiek. In alle gevallen wordt de inwoners gevraagd thuis te blijven en geen kranslegging bij te wonen. Met de Joodse gemeente wordt overlegd over eenzelfde aangepaste wijze van kranslegging op de Joodse begraafplaats in Zaandam.

Met de scholen wordt gesproken over het dit jaar laten vervallen van de gastlessen zoals die zijn ingepland over de documentaires van Monumenten Spreken en over de mogelijkheid om in een latere fase gebruik te maken van de expositie in het Zaans Museum over de oorlog in de Zaanstreek. Dat kan zodra het museum weer opengaat, maar niemand weet nog wanneer dat zal zijn.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen