Monet in Zaandam krijgt geld voor app voor wandelaars

Foto: Twitter / Danuza Rio

De stichting Monet in Zaandam is één van de zeven organisaties die geld krijgt van de Metropoolregio Amsterdam om toeristen te verleiden ook eens een kijkje te nemen buiten de hoofdstad. Het project Monetwandeling door het cultuurhistorische centrum van Zaandam is in de prijzen gevallen en mag rekenen op een deel van de beschikbare 50.000 euro.

Met een nog te ontwikkelen app te kunnen bezoekers straks zonder begeleiding van een gids zelfstandig een wandelroute door het centrum van Zaandam volgen en daarmee verborgen en interessante plekken ontdekken. De wandeling voert onder meer langs de plekken waar de Franse schilder Claude Monet in 1871 tijdens zijn bezoek aan Zaandam zijn beroemde reeks schilderijen maakte. Het MRA-programma Amsterdam Bezoeken, Holland Zien vroeg toeristische ondernemers, culturele instellingen, gemeenten en promotieorganisaties om met plannen te komen voor een betere spreiding van buitenlandse bezoekers over de regio. Dat leverde 24 aanvragen op en tenslotte bleven daar zeven winnaars van over. Naast de stichting Monet in Zaandam zijn dat:

  • De gemeente Edam-Volendam met het project De onthulling van Volendam. Daarbij volgen scholieren een kunsteducatief project en worden ze opgeleid tot gidsen die tijdens de Kunstmaand in oktober 2020 een tour geven. De tour brengt de culturele, kunstzinnige en historische waarde van Volendam als kunstenaarskolonie onder de aandacht.
  • De stichting Bevrijdingspop met het project Haarlem Walk of Freedom. De stichting organiseert dit jaar vanwege 75 jaar vrijheid de Bevrijdingspop Vrijheidsweek. Onderdeel van deze week is de Vrijheidswandeling. Aan de hand van QR-codes kunnen wandelaars van deze route meer informatie krijgen op historische plekken in Haarlem waar tijdens de Tweede Wereldoorlog iets is gebeurd.
  • De stichting Cultureel Erfgoed Portugees-Israëlische Gemeente met het project Videoproductie Entreepaviljoen Beth Haim. In het paviljoen van de hoofdentree van de Portugese begraafplaats in Ouderkerk aan de Amstel, een Rijksmonument uit 1614, komen grote videoschermen. Met de bijdrage van de MRA wordt een video-introductie gemaakt over de historische begraafplaats.

  • De Samenwerkende Musea met het project Museale Tuinengids. In de regio Gooi en Vechtstreek beschikken vier musea over bijzondere, historische tuinen. De vier musea ontwikkelen een ‘museale tuinengids’ met informatie over de ontstaansgeschiedenis en de bijzondere planten in de tuinen. Er kan nu ook een internationale editie van de gids worden gemaakt.
  • Haarlemmermeermuseum De Cruquius met het project Herinrichting van de museale presentatie voor de internationale bezoeker. Het Cruquius Museum vertelt het verhaal van de droogmaking van het Haarlemmermeer. De huidige presentatie in het museum is ruim 40 jaar oud en gedateerd. Met de nu toegekende bijdrage wordt de museumpresentatie volledig vernieuwd met een nieuwe verhaallijn en vormgeving. De informatie wordt zowel in het Nederlands als in het Engels aangeboden.
  • Rederij Volendam Express met het project Countryside Cruise. Met een elektrische sloep wordt een vaarverbinding gerealiseerd van 90 minuten langs Volendam en de minder bekende plaatsen Monnickendam en Broek in Waterland. De tour laat bezoekers vanaf het water kennismaken met het unieke Waterlandse landschap.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen