Tienminutentreinen naar Zaanstad na grootscheepse spooraanpassingen

Foto: Wikimedia / Minke Wagenaar

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat heeft besloten om Amsterdam CS klaar te stomen voor een groei van 34 treinen naar 57 treinen per uur. Hierdoor kunnen er op het traject naar Zaanstad en verder richting Alkmaar tienminutentreinen gaan rijden.

Het station Amsterdam Zuid wordt uitgebreid met een vijfde en zesde spoor. Uit een analyse van ProRail en de NS bleek dat negen doorgaande perronsporen op Amsterdam Centraal en zes op Amsterdam Zuid aansluit bij de toekomstige vraag naar treinvervoer. Amsterdam Zuid wordt het vertrek- en aankomststation voor internationale treinen. Die aanpassing moet voor 2030 klaar zijn.

https://twitter.com/sharon_dijksma/status/1008811932013514753

Reizigers binnen Amsterdam krijgen meer opties doordat vanaf station Zuid de Noord-Zuidlijn in gebruik wordt genomen. Langs de verbinding Schiphol – Amsterdam Centraal wordt door de wijzigingen woningbouw mogelijk.

Voor de verbouwing van Amsterdam CS trekt Van Veldhoven 150 miljoen euro extra uit. De aanpassingen aan Amsterdam Zuid gaan ongeveer 200 miljoen kosten, waaraan de regio 35 miljoen euro gaat bijdragen. ProRail kondigde eerder al een miljardeninvestering in het spoor in en om Amsterdam aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen