Ruime meerderheid in de raad voor een soepeler kinderpardon

Foto: Vluchtelingenwerk

Zaanstad is toegetreden tot de kinderpardongemeenten. Die vinden dat kinderen die langer dan vijf jaar op een verblijfsvergunning wachten, die alsnog moeten krijgen.

De nu bijna 30 gemeenteraden die zich daarvoor hebben uitgesproken steunen de campagne van het platform De Goede Zaak, dat heeft berekend dat zo’n 400 kinderen die in Nederland zijn opgegroeid alsnog moeten vertrekken als het kabinet de regels voor het kinderpardon niet versoepelt. Ze kunnen dan uitgezet worden naar landen waarvan ze de taal niet spreken, waar ze niemand kennen en waar ze helemaal opnieuw moeten beginnen.

De coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie besloot dit jaar het kinderpardon niet aan te passen in het regeerakkoord, hoewel beide laatste partijen wel in hun verkiezingsprogramma’s hadden staan dat zij een verruiming van de regeling wilden. Na lang overleg besloten de vier partijen toch om de regeling zo te laten zoals die was, omdat een versoepeling van de toelatingscriteria ‘juridisch ingewikkeld’ bleek.

Voor de VVD en het CDA woog ook mee dat er in de Tweede Kamer eigenlijk geen meerderheid was voor de verruiming.

Motie GroenLinks

In Zaanstad steunde een raadsmeerderheid de motie van GroenLinks om zich bij de campagne aan te sluiten. Alleen de VVD stemde tegen, met uitzondering van het raadslid Harm Jan Egberts die sprak van ‘inhumaan beleid’ van zijn partij op landelijk niveau. In Zaanstad zou kinderen uit zeker twee gezinnen uitzetting boven het hoofd hangen.

Met de aangenomen motie zit Zaanstad nu in hetzelfde kamp als Heemskerk, Kampen, Hollands Kroon, Smallingerland, Nijmegen, Assen, Langedijk, Hoogeveen, Wormerland, Oldenzaal, Wageningen, Aalten, Groningen, Doetinchem, Diemen, Ouder-Amstel, Opsterland, Reimerswaal, Arnhem, Vlaardingen, Midden-Groningen, Hellendoorn, Utrechtse Heuvelrug, Westerveld, Vlissingen en Hellendoorn.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen