En toch bleken er weer
nepvuurwapens te winnen te zijn op de kermis in Zaandam. En toch waren er weer mensen die daarmee liepen te zwaaien. ‘Zojuist heeft de kermisexploitant die de nepwapens aanbood op ons verzoek deze uit zijn kraam verwijderd,’ liet de politie gisteren geruststellend weten.
Eerder op de dag was de melding binnengekomen dat iemand uit een groepje van drie op straat een vuurwapen op passanten gericht zou richten. Bij het controleren van dat verhaal bleek het te gaan om drie minderjarigen van wie er eentje een imitatievuurwapen had gewonnen op de kermis. Dat werd hem afgenomen.
Op de Facebookpagina van de politie: ‘Wij hebben de minderjarige uitgelegd wat het risico is om met zo'n wapen over straat te lopen. Ook hebben wij zijn ouders in kennis gesteld. Wij kunnen niet vaak genoeg kinderen en hun ouders waarschuwen om dit soort 'speelgoed' niet aan te schaffen. Wij moeten soms in een split second beslissen en dit kan dan nare gevolgen hebben.’
Goedgekeurd speelgoed
Nepvuurwapens die lijken op echte wapens zijn verboden omdat ze dreigend kunnen overkomen. De verkoop en het bezit van speelgoedwapens die voorzien zijn van een CE-markering (op de verpakking en op het item zelf) zijn toegestaan. Het is echter verboden deze wapens op zak te hebben in publieke ruimtes: op straat, in winkelcentra, openbare gebouwen en scholen.
Rondlopen met een nepvuurwapen dat geschikt is om iemand mee te bedreigen, is een misdrijf waarvoor de dader een maandenlange gevangenisstraf kan krijgen of een boete die kan oplopen tot meer dan 20.000 euro. Met een goedgekeurd speelgoedwapen voor een dreigende situatie zorgen is een overtreding. De straf die hierop staat is ook hoog:
de boete loopt in de duizenden euro's.
In Zaandam was gisteren van een boete geen sprake. Wellicht dat de tiener die met zijn nieuwe aanwinst zwaaide nu beter in de gaten heeft wat de gevolgen hadden kunnen zijn.