112

Zaandammer (19) de sloot in bij vlucht voor politie

Foto: Venture / Flickr cc by-sa-2.0

Een negentienjarige snuiver van lachgas uit Zaandam is gisteren tijdens een achtervolging door de polittie in Hoofddorp in de sloot naast de A4 beland. Hij was al eerder op de dag achterna gezeten nadat hij was gesignaleerd met een ballon achter het stuur.

De eerste keer werd de achtervolging afgebroken omdat het te gevaarlijk werd: de automobilist negeerde stoptekens en rode stoplichten en racete slingerend over de weg. De tweede keer was het letterlijk raak: de jonge bestuurder botste tegen een politiebusje en belandde bij de afrit naar de N207 in het water. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht maar hoefde daar niet te blijven en kon direct mee naar de politiecel. Er gebeuren steeds meer ongelukken in het verkeer door lachgas: het aantal incidenten is toegenomen van 130 gevallen in 2017 naar 1390 in 2019 en elk jaar raken er meer dan 100 mensen gewond in het verkeer door ongelukken waarbij vermoedelijk lachgas in het spel is.

Lange werking

De belangrijkste effecten van lachgas duren slechts een paar minuten. Na vijf minuten is de roes uitgewerkt, maar ook daarna kan het reactievermogen nog uren minder zijn. Hoe lang het precies duurt voordat gebruikers helemaal niet meer onder invloed zijn is nog niet goed onderzocht. Het kan nog uren duren voordat ze weer kunnen rijden. Voor de politie is het gebruik van lachgas lastig vast te stellen. Het merendeel van het gas wordt direct weer uitgeademd. Maar in bijvoorbeeld urine en in het bloed kan blijken of iemand lachgas heeft gebruikt. Op dit moment staat echter nog nergens in de wet een grens voor de waardes.

Reacties

Cookieinstellingen