112

Bende plofkrakers die AH en ING tot wanhoop bracht in maart voor de rechter

Foto: Twitter

Het Openbaar Ministerie brengt een bende van zeven plofkrakers voor de rechter die verantwoordelijk wordt gehouden voor minstens twintig plunderingen van ING-geldautomaten in filialen van Albert Heijn.

Daarbij zijn bedragen tussen 8100 en 71.000 euro buitgemaakt, maar de schade aan en voor de winkels van het Zaandamse bedrijf was meestal vele malen groter. Zo bleef een vestiging in Ede een week dicht voor herstelwerkzaamheden. Hoewel de bende overal door het land actief was, werd de thuisbasis van Albert Heijn gespaard: in de Zaanstreek sloegen de mannen niet toe.

Actief tussen maart en september 2016

De groep was volgens Justitie actief tussen maart en september 2016 en werd aanvankelijk in verband gebracht met 54 plofkraken. Het bewijs daarvoor was echter moeilijk rond te krijgen. In eerste instantie werd het onderzoek daarom beperkt tot vijf kraken – in Utrecht, Soest, Leersum, Axel, Almere en Almelo – maar dat aantal is nu gegroeid tot twintig.

Zoon van de Zwarte Cobra hoofdverdachte

Het gaat om een groep rondom David R. (27), een zoon van drugsbaron Henk ‘Zwarte Cobra’ R. (66) die sinds 2005 een celstraf van twintig jaar uitzit in de Verenigde Staten in verband met de smokkel van xtc-pillen. De zes anderen zijn allen afkomstig uit en de omgeving van Utrecht.

De bende richtte zich op vrijstaande ING-geldautomaten in vestigingen van AH. Eerst werden die met kabels door een auto losgetrokken; later werden thermische lansen gebruikt om ze open te snijden. Nog weer later werden de automaten met gas opgeblazen. De plofkraak in Ede mislukte, maar de geldautomaat vloog in brand. Vanwege de rookschade moesten alle artikelen worden afgevoerd en de schoongemaakte winkel daarna volledig met nieuw assortiment worden gevuld. Alleen al de omzetschade bedroeg honderdduizenden euro’s.

David R. en twee kornuiten werden opgepakt na een kraak in Soest in september vorig jaar. Na de plofkraak verborgen ze zich in een vooraf geprepareerde bouwkeet in de nabijheid van de winkel. De ‘schaftwagen’ was voorzien van isolerende folie zodat een politiehelikopter met warmtecamera’s ze niet zou ontdekken. Dat de politie de drie wel op het spoor kwam, was te danken aan het feit dat de ramen van de keet na enkele uren door hun adem besloegen. Een oplettende politieman begreep wat dat moest betekenen.

Dat de krakers het op ING-automaten voorzien hadden, komt omdat die ook buiten openingstijd geld bevatten. Er zijn pinautomaten die worden bijgehouden door de winkelier zelf en automaten die worden gevuld door banken. Bij die eerste wordt ’s avonds de geldlade eruit gehaald en in de kluis opgeborgen, bij de tweede variant blijven de geldcassettes zitten.

Bewijs rond

Door DNA-sporen, met inkt besmeurde bankbiljetten en afgetapte telefoongesprekken denkt Justitie het bewijs nu rond te hebben. De inhoudelijke behandeling is gepland in maart volgend jaar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen