112

Zaandijker brein achter phishing-zaak: buit ruim vier ton

Foto: Pixabay / Tumisu

Een 30-jarige verdachte man uit Zaandijk is eind vorige maand aangehouden als brein achter een een grote phishing-operatie. Daar is nog een 30-jarige Amsterdammer bijgkomen. Er zijn tientallen slachtoffers opgelicht voor in totaal meer dan vier ton.

Het cybercrimeteam van de politie Midden-Nederland wist meer slachtoffers te voorkomen, zo werd vandaag bekendgemaakt. Tijdens een doorzoeking in verband met de arrestatie van de Zaandijker zijn een grote hoeveelheid merkkleding, een auto, gegevensdragers en een vuurwapen in beslag genomen. Het politieonderzoek startte een klein jaar eerder, toen een slachtoffer aangifte deed van oplichting via Marktplaats.

Zo’n 160.000 euro armer

Deze persoon had daarop een advertentie geplaatst, waarna iemand contact opnam via WhatsApp. Deze zogenaamde koper stuurde een neplink die leek op de gelijk-oversteken-link van de website, maar deze link was in werkelijkheid een phishing-link. Met de afgevangen inloggegevens werd vervolgens toegang verschaft tot de bankomgeving van het slachtoffer. Daarna kon de fraudeur een nieuwe bankpas naar een vals adres laten verzenden en de pas misbruiken. Het slachtoffer raakte circa 160.000 euro kwijt. Tientallen slachtoffers volgden.

Meer arrestaties

Tijdens het onderzoek stuitte de politie op 67 aangiftes met een gezamenlijke schade van ruim 400.000 euro. De politie heeft voortijdig contact opgenomen met 21 potentiele slachtoffer en zo schade weten te voorkomen. Meer aanhoudingen in deze zaak betroffen een minderjarige jongen uit Amsterdam die ook een vuurwapen bleek te bezitten en een 42-jarige Amsterdammer die inmiddels in vrijheid is gesteld, maar  verdachte blijft in deze zaak. Het onderzoek wordt vervolgd.

Nooit doen

Klik nooit op een betaalverzoek van iemand die u niet kent, waarschuwt de politie. Wilt u een betaalverzoek gebruiken bij het verkopen van spullen, doe dat dan door gebruik te maken van de mogelijkheden die het platform zelf biedt en klik niet op linkjes die u buiten de officiële applicatie om (bijvoorbeeld via WhatsApp) krijgt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen