112

Ditmaal auto in vlammen op in Oostzaan

Foto: Pixabay

Op het Zuideinde in Oostzaan is afgelopen nacht een auto uitgebrand.

Volgens de eigenaren is het zeer onwaarschijnlijk dat de auto uit zichzelf in brand is gevlogen. De politie heeft zich daar nog niet over uitgelaten. De wagen is total loss.

Nachtelijke autobranden houden al maanden Zaandam en omgeving in zijn greep, maar dat is geen uitzonderlijke situatie. In heel Nederland is het aantal autobranden de afgelopen jaren toegenomen. In de eerste negen maanden van dit jaar lag het aantal op 2808, tegen 2718 in dezelfde periode in 2016.

Dubieus record

Volgens het Verbond van Verzekeraars is dat een dubieus record. Autobezitters in Noord-Brabant en Zuid-Holland moeten zich de meeste zorgen maken dat hun voertuig in vlammen opgaat. Daar brandden respectievelijk 506 en 463 auto’s uit. Het laagste aantal autobranden had plaats in Zeeland: 58 in totaal.

De cijfers van de verzekeraars hebben betrekking op auto’s die WA+ of all risk zijn verzekerd – naar schatting 65 procent van het volledige wagenpark. Uitgebrande wagens met enkel een WA-verzekering zijn niet in de cijfers meegenomen.

Gemiddelde schade 10.000 euro

Het verbond schat de gemiddelde schade van een autobrand op 10.000 euro, waarmee de totale schadepost voor verzekeraars rond 40 miljoen euro per jaar bedraagt. Dat is een hoop geld, maar slechts een fractie van het totaal aan vergoedingen dat uitgekeerd wordt wegens autogerelateerde kostenposten, waaronder ook ruit- en letselschade. Dat totaalbedrag schommelt jaarlijks rond de 2,5 miljard euro.

Volgens het verbond brandt slechts een klein deel van de auto’s uit door mechanisch falen en wordt het merendeel verwoest door vandalisme of door toedoen van een pyromaan. Die conclusie wordt getrokken op grond van het gegeven dat het tijdstip waarop het vuur zijn verwoestende werk begint vaak tussen middernacht en vier uur ’s ochtends ligt.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen