112

Meld Misdaad Anoniem vorig jaar veel vaker gebeld

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Zaanstad heeft vorig jaar 232 meldingen ontvangen via Meld Misdaad Anoniem¬†– een stijging van 35 procent vergeleken met 2019. ‘Op elke melding volgt een actie en vaak ook met resultaat. Wij hebben de ogen en oren van onze inwoners heel hard nodig om een goede vuist te maken tegen criminaliteit,’ schrijft burgemeester Jan Hamming in een reactie.

De meldingen leveren de gemeente belangrijke informatie op, die wordt gebruikt om de criminaliteit in Zaanstad zo laag mogelijk te houden. ‘Het is fijn om te zien dat mensen de weg naar Meld Misdaad Anoniem weten te vinden en meer gaan melden. Het is heel belangrijk dat inwoners helpen en het heeft ook zin. Natuurlijk helpt het ook dat vanwege corona mensen meer thuis zijn en daardoor meer opmerken. We blijven een beroep doen op iedereen die vermoedt dat ergens criminele activiteiten plaatsvinden. Niemand wil toch een drugslab in zijn buurt.’

Illegale prostitutie

De meeste meldingen die Zaanstad ontving gingen over drugs (61 procent) en dan vooral over drugspanden en -handel. De top 5 bestond verder uit geld, geweld, zedenzaken en een categorie overig. Een deel van de stijging van het aantal meldingen is overigens te verklaren uit de komst van een nieuwe categorie: het melden van het overtreden van de coronaregels. Opvallend is dat in mei 2020 de eerste melding over illegale prostitutie is ontvangen, aldus de samenvatting van de gemeente. Over 2020 zijn dit in totaal twaalf meldingen geworden.

Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijk meldpunt waar mensen informatie kunnen doorgeven over zaken als over mishandeling, overvallen, drugs, brandstichting of wapen- en mensenhandel. Alleen als de anonimiteit van de melder gewaarborgd kan worden, stuurt MMA de melding door naar bijvoorbeeld de politie, de gemeente of andere opsporingsdiensten.

Reacties