112

Onderzoek naar synthetische drugsproductie weer succesvol

Een heel klein deel van de 2,8 miljoen geconfiskeerde sigaretten.
Een heel klein deel van de 2,8 miljoen geconfiskeerde sigaretten.
Foto: Still uit de politievideo.

De drie verdachten uit Zaandam, Hoorn en Montfoort die in augustus vorig jaar werden aangehouden in verband met een ingegraven crystal meth-lab in Montfoort blijken deel uit te maken van een veel grotere criminele organisatie dan toen al bekend was. Vandaag werden de resultaten van het vervolgonderzoek bekend.

Vanmorgen werden op zestien locaties in Noord- en Zuid-Holland en Gelderland doorzoekingen gehouden en zes aanhoudingen verricht. De arrestanten worden verdacht van overtreding van de Opiumwet en in een enkel geval ook van witwassen. Elf van de doorzochte panden zijn woningen. Daarnaast doorzocht de politie onder meer twee garages, twee loodsen en een bedrijf. In Wervershoof werd een keukenlab aangetroffen voor het produceren van crystal meth en werd ook een hoeveelheid van die drug gevonden. In Enkhuizen werden enkele kilo’s crystal meth ontdekt en in Bovenkarspel grondstoffen voor de productie van synthetische drugs. In een bedrijfspand in Broek op Langedijk stonden ketels die nodig zijn voor de productie van dergelijke verdovende middelen.

Illegaal geïmporteerde sigaretten

In Hattem trof de politie in een loods bovendien 2,8 miljoen sigaretten aan, die vermoedelijk illegaal geïmporteerd om te ontkomen aan 640.000 euro aan accijns. De Belastingdienst is over deze vondst geïnformeerd en onderzoekt deze zaak verder. Naast de behoorlijke hoeveelheden drugs en sigaretten zijn ook zeven (dure) auto’s in beslag genomen, een behoorlijke som contant geld en enkele zeer prijzige horloges. De vandaag aangehouden verdachten zijn volgens het OM te linken aan de criminele organisatie die verantwoordelijk was voor het op 6 augustus 2020 ontdekte drugslab in Montfoort.

Onderzoek gaat door

Dat betrof een professioneel gebouwd, in werking zijnd crystal meth lab. Het lab was gebouwd in zeecontainers die weer afgedekt waren met dijkverzwaringsklei. Twee van de drie destijds opgepakte verdachten zitten nog steeds vast. Informatie uit door politie en justitie bemachtigde en ontsleutelde EncroChat-berichten tussen de verdachten is – opnieuw – zeer waardevol gebleken bij het achterhalen van productielocaties, stashes en de betrokkenen. Het onderzoek wordt vervolgd en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen