112

Spoor drugswebshop op darknet leidt ook naar Assendelft

Foto: Pixabay / Geralt

Er zijn vandaag zes personen aangehouden die ervan verdacht worden achter de webshop DutchMasters op het darkweb te zitten. Het gaat om vijf mannen en een vrouw tussen 33 tot en 51 jaar uit Amsterdam, Diemen en Assendelft. Ze hielden zich met DutchMasters bezig met de productie, verkoop en distributie van harddrugs. De totale omzet van de webshop wordt geschat op tientallen miljoenen euro´s.

Het onderzoek van de Dienst Landelijke Recherche van de Landelijke Eenheid naar DutchMasters startte in augustus 2019 en volgde op de ontmanteling van de WallStreet Market in mei van dat jaar. Op WallStreet Market werden illegale goederen zoals drugs, botnets, malware, vals geld maar ook rijbewijzen, scans en bankdocumenten aangeboden. DutchMasters bleek één van de grote verkopers: de drugs van deze webshop ging via postpakketbedrijven de hele wereld over. Het politieonderzoek richtte zich op het neerhalen van DutchMasters, het identificeren van de personen erachter, het kapotmaken van de infrastructuur en de ontneming van het crimineel verdiende vermogen.

Inbeslagnames

De rechercheurs en cyberspecialisten combineerden bewijsmateriaal uit zowel de digitale als de analoge wereld om de verdachten te kunnen identificeren. Onder het zestal dat vandaag is aangehouden zijn een moderator en een postbezorger. Ook zijn contanten, dure horloges, een Porsche, verschillende gegevensdragers en verdovende middelen in beslag genomen.

XTC-lab Maartensdijk

DutchMasters wordt in verband gebracht met diverse criminele activiteiten. Zo werd er in september vorig jaar een distributielijn voor XTC en andere harddrugs ontdekt. Drie verdachten die zich bezighielden met het verpakken, labelen en verzenden werden opgepakt. Wereldwijd bleken er in drie maanden tijd via deze distributielijn ten minste 135 pakketten van 5000 XTC-pillen te zijn verspreid. Verder werd er, ook in september 2020, in Maartensdijk een XTC-lab ontmanteld. Vermoedelijk heeft DutchMasters sindsdien geen XTC meer geleverd en lijkt de productie van XTC door de darkshop dus te zijn stilgelegd.

Minder anoniem dan gedacht

‘Verkopers, kopers en ook beheerders van illegale webshops wanen zich vaak anoniem en ongrijpbaar voor politie en justitie. Door het uitvoeren van strafrechtelijke onderzoeken naar deze criminelen wordt duidelijk dat het darknet helemaal niet zo anoniem is als gebruikers mogelijk denken. Door internationale samenwerking tussen opsporingspartners is de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van deze illegale webshops dan ook grote schade toegebracht,’ waarschuwt de politie entrepreneurs die er wel een businessmodel in zien.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen