112

Zaandammer opgepakt voor handel in illegaal vuurwerk

Foto: Politie.nl

Het Team Milieu van de Amsterdamse politie doet – met name in de aanloop naar de jaarwisseling – intensief onderzoek naar de (grootschalige) handel in illegaal vuurwerk. Dat heeft een 24-jarige Zaandammer aan den lijve ondervonden. Hij zit nog vast nadat hij afgelopen maandag werd aangehouden in de Brandaris in Zaandam.

Rechercheurs konden recent vier verdachten aanhouden: de man uit Zaandam, een achttienjarige Amsterdammer, een man van 20 uit Culemborg en een evenoude inwoner van Middenbeemster. Op verschillende locaties werd in totaal zo’n 1000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. De manier waarop de grote hoeveelheden vuurwerk met onder meer cobra’s en shells waren opgeslagen in een woning, een kelderbox en een tuinhuisje leverde volgens de politie grote veiligheidsrisico’s op. In Zaandam werd de Explosieven Opruimingsdienst Defensie ingeschakeld bij het opruimen van het goedje.

Ook verdacht van witwassen

Omstreeks oktober startte het team een onderzoek naar een groep mannen die zich bezig zouden houden met de import en verkoop van illegaal vuurwerk uit Duitsland. Uitvoerig recherchewerk leidde vervolgens tot de arrestaties. De mannen worden verdacht van het bezit van en de handel in illegaal vuurwerk en van witwassen. Illegaal vuurwerk voldoet niet aan alle wettelijke eisen die in Nederland gesteld worden. Dit maakt het vuurwerk sowieso al erg gevaarlijk, maar de grote hoeveelheden in combinatie met de opslag(locaties) van dit in  beslag genomen vuurwerk vergrote de gevaarsetting enorm. ‘Zo lag er veel vuurwerk opgeslagen in de kelderbox van een flat. Als daar iets verkeerd was gegaan, had dat zeer grote gevolgen gehad voor de hele flat én directe omgeving,’ aldus een rechercheur van het Team Milieu.

Strafblad

Door de zeer grote schade die illegaal vuurwerk aan kan richten heeft het opsporen en in beslag nemen ervan hoge prioriteit bij de politie. Zowel het verkopen als het (online) kopen van illegaal vuurwerk is strafbaar en een misdrijf. Dit betekent dat een veroordeling hiervoor naast mogelijk een gevangenisstraf ook een aantekening op een strafblad oplevert.

Vermoedt u dat ergens illegaal vuurwerk ligt opgeslagen of ziet u een verdachte situatie die mogelijk met (de handel in) illegaal vuurwerk te maken heeft, bijvoorbeeld een woning of garage waar opeens veel aanloop is van verschillende, onbekende mensen, maak er dan melding van via ht telefoonnummer 0900 – 8844. Ook anoniem melden is een optie, via Meld Misdaad Anoniem op 0800 – 7000.

 

Reacties