112

Dertienjarige betrapt bij het roken van een joint: DOMST

Foto: Politie Zaanstreek

De politie heeft afgelopen woensdag in de H. Gerhardstraat in Zaandam een dertienjarige jongen op drugsgebruik en -bezit betrapt nadat ze hem een brandende joint hadden zien weggooien.

Die bleek ook nog hasj op zak te hebben. In overleg met zijn moeder is de knul verwezen naar Halt en naar de Brijder Stichting. Als hij daar de hem opgelegde trajecten niet succesvol weet af te ronden zal het Openbaar Ministerie zich met deze zaak gaan bemoeien, aldus de politie. Onlangs werden twee zeventienjarige jongens gespot terwijl ze zaten te blowen op de Rozengracht in Zaandam. Die werden eveneens verwezen naar Halt en de Brijder in het kader van het project Drugs Onder Minderjarigen Structureel Terugdringen (DOMST).  Minderjarigen met een kleine hoeveelheid softdrugs worden niet aangehouden, maar onder handen genomen.

Leerstraf en hulp

De DOMST-aanpak is een samenwerking tussen de twee instellingen, de politie,de gemeente en het Openbaar Ministerie. Als een minderjarige door de politie of handhaving wordt betrapt met drugs, wordt het middel in beslag genomen en volgt een doorverwijzing. Onderdeel van het Halt-traject is een intakegesprek bij de Brijder Jeugd, waar gekeken wordt wat de redenen zijn van het drugsgebruik. Er kan dan eventueel een hulpverleningstraject gestart worden. Het doel is dus een leerstraf en het bieden van hulpverlening.

Niet vrijblijvend

Het traject bij Bureau Halt en de Brijder Jeugd is niet vrijblijvend: als een jongere zich onvoldoende inzet dan zal er alsnog een officier van Justitie zich over de strafmaat buigen. De ouders van de betrokken jeugd worden altijd direct telefonisch in kennis gesteld en zij worden uitgenodigd om bij de gesprekken bij Bureau Halt aanwezig te zijn.

Reacties