112

Nieuwe oplichtingstruc uit naam van DigiD: alles is nep

Foto: Gemeente Zaanstad

Er worden momenteel op grote schaal sms-berichten verstuurd uit naam van DigiD, waarin mensen wordt verteld dat hun digitale sleutel voor toegang tot de overheidslegitimatie¬† nog niet geactiveerd is. In werkelijkheid gaat het volgens een waarschuwing van het tv-programma Opgelicht om ‘zeer overtuigende en gevaarlijke phishing’ gericht op klanten van meerdere banken.

Het bericht is afkomstig van een 06-nummer en luidt: ‘DigiD: Uw digitale sleutel voor toegang tot DigiD is nog niet geactiveerd. Activeer je digitale sleutel voor 21 juli 2020 via …,’ gevolgd door een linkje. DigiD stuurt dergelijke berichten nooit en digitale sleutels worden er niet gebruikt. De link uit het bericht verwijst naar een nagemaakte DigiD-pagina op het domein digid-activatie-service.online. Dat dus niets met de overheid van doen heeft. Mensen die erin trappen krijgen vervolgens een complete onzinmededeling te zien:

 

 

 

 

 

Onder de ‘Update’ staan negen banken met buttons die mensen naar een volledig nagemaakt inlogportaal van de betreffende bank lokken. Logt u daaop in, dan stuurt u uw inloggegevens naar oplichters die meteen proberen om de rekening te plunderen. Er worden momenteel enorm veel pogingen tot oplichting gedaan, zo waarschuwen ook de politie Zaanstreek en de gemeente en dan gaat het allang niet meer over e-mails vol spelfouten. Opletten, checken en dubbelchecken voor u ergens op klikt blijft het devies.

Reacties