112

Zaandammer (18) opgepakt voor bezit taser

Foto: Politie Zaanstreek

De politie heeft gisteren een achttienjarige Zaandammer aangehouden voor het bezit hebben van een taser. Dat is een gevalletje verboden wapenbezit.

De taser kwam boven water tijdens een huiszoeking naar aanleiding van een bedreiging. ‘De verdachte loopt duidelijk voor op ons,’ sipt de politie op Facebook. Maar het stroomstootwapen komt er na een geslaagde pilot ook aan voor agenten. Onderzoeken en de praktijk wijzen uit dat het wapen de-escalerend werkt. De komende jaren leren 17.000 agenten daarom om het correct te gebruiken. Alle agenten die door de Meldkamer als eerste naar spoedmeldingen worden gestuurd krijgen deze opleiding. Met een taser kan een agent op korte afstand iemand tijdelijk onschadelijk maken, ook als de opponent heel sterk is of ongevoelig voor pijnprikkels door bijvoorbeeld het gebruik van verdovende middelen.

Preventief wapen

Het gebruik van een stroomstootwapen moet ertoe leiden dat politiemensen minder vaak met iemand in gevecht hoeven gaan. Als een persoon wordt geraakt, geeft het wapen gedurende enkele seconden een stroomstoot, wat zorgt voor een tijdelijk verlies van controle over de spieren. De getroffen persoon zakt hierdoor in elkaar en is enkele seconde niet in staat om verzet te bieden. Dat geeft politiemensen de kans om hm of haar onder controle te krijgen. Het wapen is bedoeld om zwaardere middelen of zwaar lichamelijk geweld te voorkomen: maximaal effect met minimaal letsel.

Reacties