112

Politie en ACM halen 137 valse helpdeskpagina’s van internet

Foto: Piqsels

Het cybercrimeteam Noord-Holland van de politie en de Autoriteit Consument en Markt hebben 137 valse helpdeskpagina’s van het internet gehaald. Daarmee zijn volgens de politie veel aangiften en slachtoffers voorkomen.

Er werd een gericht onderzoek opgestart nadat het twee politiemensen na een aantal aangiften van oplichting en cybercrime was opgevallen dat steeds dezelfde telefoonnummers werden gebruikt om mensen geld afhandig te maken. De slachtoffers belden een helpdesk omdat ze problemen hadden met hun computer of telefoon, maar de websites die ze consulteerden waren goede kopieën van de sites van de werkelijke bedrijven die telefoonnummers verstrekken of reparaties verrichten of van helpdesks voor sociale media.

Geen melding arrestaties

De nietsvermoedende bellers verstrekten de op het oog gebruikelijke gegevens om hun probleem te kunnen oplossen, maar werden daarna ‘bewogen of gedwongen’ om geld over te maken. Hoe dat laatste precies in zijn werk ging is niet bekendgemaakt. Er is geen melding gemaakt van arrestaties van de criminelen achter de nepsites. Die kunnen in een mum van tijd nieuwe websites online zetten als de politie hen niet in de kijker heeft. Extra voorzichtigheid blijft dan ook geboden wanneer consumenten gebruikmaken van dergelijke dienstverleners.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen