112

Controles op fietsen en brommeren op de Dam gaan door

Foto: Google Street View

Er zijn in januari tijdens extra controles op de Dam 166 bekeuringen uitgedeeld aan mensen die daar fietsen of op de brommer reden. Dat kostte de eerste categorie 64 euro per overtreding en de tweede 104 euro. De komende periode blijven de handhavers van de gemeente surveilleren en alert op overtredingen.

Om Zaankanters in staat te stellen om op een prettige manier te kunnen wandelen en te verblijven op de Dam in Zaandam werden door de gemeente en de politie in januari eerst twee weken lang waarschuwingen uitgedeeld. Daar kwamen 314 mensen mee weg. Daarna werd het bonnenboekje getrokken. De Dam is het grootste deel van de dag een voetgangersgebied: alleen tussen 06:00 en 09:00 uur mag er gereden worden. Zowel bezoekers als ondernemers klagen er regelmatig over dat mensen die de Dam als fietspad gebruiken voor overlast zorgen, aldus de gemeente.

Onveilige situaties

‘Mensen, van jong tot oud, moeten op een prettige en veilige manier gebruik kunnen maken van dit fijne stadsplein. Als je op één van de terrassen lekker een drankje zit te drinken terwijl je kinderen op de Dam spelen, moet je dat zonder zorgen kunnen doen,’ zegt burgemeester Jan Hamming in een persbericht. ‘Als mensen daar overheen rijden met een fiets of brommer kan dat gevaarlijke situaties opleveren. Met elkaar moeten we dus zeggen: dat willen we niet. We merken in de reacties dat veel mensen en ondernemers het hiermee eens zijn.’

Reacties