112

Oostzaner is de nepzwaailichten voor zijn auto kwijt

Foto: Politie Zaanstreek

Een negentienjarige Oostzaner is aangehouden omdat hij andere verkeersdeelnemers hinderde met blauwe zwaailichten die hij niet mocht voeren. Dat gebeurde onder meer in de Stormhoek in Zaandam en op de A7.

Volgens de meldingen die bij de politie binnenkwamen zou de man in zijn voertuig andere weggebruikers van de weg drukken. Die noteerden het kenteken van de wegpiraat. Het in de bijbehorende auto gevonden nepzwaailicht is in beslag genomen. ‘Wij gaan samen met de afdeling Verkeershandhaving een eventueel proces-verbaal opmaken,’ meldt de politie op haar Facebookpagina. Uit eerdere zaken elders in het land bleek dat de zwaailichten vooral bedoeld zijn om bij drukte voorrang te verkrijgen op andere bestuurders. Het gebruik van een blauwe zwaailamp is alleen toegestaan voor hulpdiensten.

Twee mogelijkheden

Het voeren van een blauw zwaailicht kan aangemerkt worden als het voeren van niet-correcte verlichting (verkeerde kleur) of als het oneigenlijk voeren van een blauw zwaailicht. In het eerste geval kan het bij een boete van 90 euro blijven. Het tweede dient te worden voorgelegd aan de officier van justitie, die verder de sanctie bepaald. Mochten er ongevallen of aanrijdingen gebeuren als gevolg van onterecht gevoerde blauwe zwaailichten, dan wordt alle schade op de eigenaar verhaald.

Kentekenbewijs

De aanwezigheid van blauwe zwaailichten kan ook aangepakt worden op grond van het voertuigreglement. Dan wijzen de aanwezige bedrading en de te sluiten stroomkring op een functionele verlichting die niet in overeenstemming is met de voertuigeisen. Er worden dan vragen gesteld ten aanzien van de geldigheid van het kentekenbewijs. Dat kan inhouden dat het kentekenbewijs tijdelijk wordt ingevorderd totdat de auto wel weer voldoet aan alle eisen van de Rijksdienst voor het Wegverkeer voldoet. Dat moet binnen 28 dagen: daarna gaat het kentekenbewijs direct naar de RDW en moet de auto volledig opnieuw gekeurd worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen