112

Zes inwoonsters tussen 73 en 90 jaar slachtoffer babbeltruc

Foto: Pixabay / Männchen

We gaven eerder al de waarschuwing van een wijkagent door, maar naar nu blijkt zijn de afgelopen week in Wormerveer en Zaandam zes vrouwen tussen de 73 en 90 jaar het slachtoffer geworden van een babbeltruc door iemand die zich voordoet als pakketbezorger.

De ‘bezorger’ geeft telefonisch aan dat er binnenkort een pakket aan huis wordt bezorgd en dat bij ontvangst een bedrag van een euro moet worden gepind. Tijdens het pinnen wordt de pincode van het slachtoffer vervolgens vastgelegd in een apparaat, waarna de pinpas wordt omgeruild door een andere pas. Daarna worden er grote bedragen van de rekening gepind. De politie geeft een paar tips:

  • Wees voorzichtig: doe niet zomaar open. Mocht u de deur wel openen, open de deur dan niet helemaal en gebruik bij voorkeur een kierstandhouder of deurketting;
  • Pin nooit aan de deur tenzij u zelf iets besteld heeft en dat zo is afgesproken;
  • U kunt het pakketje altijd op het postkantoor laten bezorgen en daar controleren of het voor u bestemd is;
  • Als u het slachtoffer bent van een babbeltruc, blokkeer dan direct uw bankpas;
  • Valt het op dat er vaak pakketbezorgers aan de deur staan of ziet u een situatie die u niet vertrouwt? Bel dan de politie op het nummer 0900 – 8844. Probeer daarbij ook zo veel mogelijk informatie te noteren, zoals een kenteken of signalement. Bent u zelf het slachtoffer geworden van een babbeltruc blokkeer dan direct uw bankpas en doe altijd aangifte bij de politie.

Reacties