112

Spectaculaire brand zonder gevaar voor Zaanstad

Foto: Twitter

Vanuit Zaandam was de grote rookpluim aan de hemel die werd veroorzaakt door de brand bij het afvalverwerkingsbedrijf Icova in Amsterdam gisteravond niet te missen. Vandaag was dat iets minder zichtbaar, maar was de brandweer nog steeds druk doende. Ze liet de loods gecontroleerd uitbranden.

Dat zorgde ook vanmorgen nog voor een flinke rookontwikkeling, hoewel iets minder dan in de nacht. Volgens de gemeente Amsterdam zijn er geen schadelijke stoffen gemeten. In de naaste omgeving van het brandende pand staan geen woningen. De pont naar Zaandam, die korte tijd uit de vaart was genomen, ondervond al snel geen hinder meer van de brand.

De brand aan de Kajuitweg in het Westelijk Havengebied ontstond vroeg op de zaterdagavond. In de loods van het afvalverwerkingsbedrijf, die volgens de brandweer als verloren moet worden beschouwd, lag huishoudelijk afval. De oorzaak wordt  nog onderzocht. Er waren berichten over explosies in of bij de loods, maar dat lijkt vooralsnog slechts om geruchten te gaan hoewel er wel sprake is van meerdere brandhaarden.

Het is al de tweede keer in korte tijd dat in het gebied brand woedt. Eind april werd een pand met daarin onder meer een verhuurbedrijf van geluidsapparatuur, een bouwbedrijf en een groothandel in hoeden en sjaals in de as gelegd. De brandweer wil niet speculeren over de vraag of er een verband bestaat tussen beide incidenten. De omstandigheden rond die eerste brand zijn nog steeds niet opgehelderd.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen