112

Tas met 75.000 euro achtergelaten na schietpartij Linnaeusstraat

Still uit de uitzending van ´Opsporing Verzocht´.
Foto: YouTube / AvroTros

Bij een mogelijk criminele deal waarvan de details nog onbekend zijn, werd op 7 september vorig jaar in de Zaandamse Linnaeusstraat opeens geschoten. Twee daders gingen er direct te voet vandoor en lieten twee inwoners van Emmen gewond achter. Maar van wie was die tas met 75.000 euro in contanten die vervolgens werd gevonden en waarvoor was dat geld bedoeld?

De schoten klonken in een garagebox aan de Linnaeusstraat. Eén van de slachtoffers verkeerde in levensgevaar door een schotwond in de buik; de tweede ontkwam met slechts een schampschot. Politie en Justitie nemen de zaak hoog op, zo werd gisteren duidelijk in het televisieprogramma Opsporing Verzocht, ook al omdat door dit geweld Poelenburg opnieuw in een uiterst kwalijk daglicht komt te staan. Omdat mensen die zich op klaarlichte dag middenin een woonwijk van vuurwapengeweld bedienen zo snel mogelijk van straat moeten, is een beloning van 15.000 euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot de aanhouding en vervolging van de twee verdachten.

Vluchtroute

De slachtoffers kwamen die dag vanuit Drenthe naar Zaandam gereden voor een afspraak. Rond 15:00 uur die vrijdag gingen ze de garagebox in om twee andere mannen te ontmoeten. Wat zich vervolgens precies afspeelde, is de politie nog niet duidelijk. Wel staat vast dat er op enig moment een aantal schoten zijn gelost, waarop twee mannen er rennend vandoor gingen via de Zuidervaart in de richting van sportpark Poelenburg en het Vijfhoekpark. Mogelijk vervolgden ze hun weg daarna in de richting van de Wibautstraat.

In dat park heeft de politie een pet, een tas en een jas gevonden die vermoedelijk door de verdachten zijn achtergelaten. Beide verdachten worden geschat tussen achttien en 25 jaar oud, zijn circa 1.75 meter lang en hebben een Noord-Afrikaans uiterlijk. Eén van hen had waarschijnlijk de pet op die is gevonden, van het merk DSquared en de tweede droeg een heuptasje.

De slachtoffers probeerden weg te komen in een grijze Opel Corsa, maar één van hen was zo ernstig gewond dat op de Wachterstraat de hulpdiensten werden gewaarschuwd. Tijdens het onderzoek rond de auto trof de politie in de omgeving een plastic tas aan met daarin de 75.000 euro aan contanten. Hoewel de beschoten Emmenaars zeggen daar niets vanaf te weten, lijkt de vondst te bevestigen dat de mannen met een criminele deal bezig zijn geweest.

Wie weet meer?

Omdat het mogelijk is dat er vaker schimmige dingen zijn gebeurd in of rond de garagebox aan de Linnaeusstraat wil de politie graag mensen spreken die weten wie daar zoal zijn geweest of mogelijk hebben rondgehangen in de periode voor 7 september 2018. Ook als het signalement van de verdachten iemand bekend voorkomt of als u denkt de mannen gezien te hebben, hoort de politie dat graag. Dat kan via het telefoonnummer 0800 – 6070 of anoniem via 0800 – 7000. Vertrouwelijk praten met het Team Nationale Inlichtingen kan via 079 – 345 8999.

 

 

 

Reacties