112

Waarschuwing: trap niet in aanbod pinpas te ‘verhuren’

Foto: PxHere

Er hebben de politie ‘concrete signalen’ bereikt dat in de Zaanstreek op dit moment actief jongeren worden geworven om hun bankrekening en/of pinpas te laten gebruiken voor internetoplichtingen en fraudes. De jongeren krijgen daarvoor  een mooi bedrag voorgeschoteld.

Dit lijkt misschien aantrekkelijk, maar het is ontzettend dom,’ waarschuwt de Politie Zaanstreek nu. ‘De enige die geld verdient, is de oplichter. De ervaring is dat er niet tot nauwelijks wordt uitbetaald, maar dat je wel met de zure gevolgen blijft zitten.’ Die gevolgen zijn een bezoekje van agenten omdat de rekeninghouder als medeverdachte wordt aangemerkt voor oplichting. Dat betekent de kans op strafrechtelijke vervolging en een strafblad. Hierdoor zal een VOG lastig worden en zo’n Verklaring Omtrent het Gedrag is belangrijk voor veel banen.

Zwarte lijst

Bovendien kunnen de banken de rekeninghouder acht jaar lang op een zwarte lijst zetten, zodat er geen gebruik kan worden gemaakt van financiële diensten. Zelfs een rekening openen is dan onmogelijk, zodat een toekomstige werkgever nergens het salaris naartoe kan sturen. ‘Hoe ga je dat uitleggen?’ is de retorische vraag van de politie op haar Facebookpagina.

Meld dergelijke gevallen van misbruik van bankrekeningen via Meld Misdaad Anoniem (‪0800-7000‬), luidt de oproep.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen