112

Ook een verzoek van ‘naaste familie’ via WhatsApp niet te vertrouwen

Foto: PxHere

Veel politie-eenheden waarschuwen over een toename van aangiftes van oplichting via WhatsApp. De recherche heeft het daar steeds drukker mee.

De aangever krijgt in deze zaken een appje van een bekende, vaak een familielid. De strekking is dat de afzender een nieuw telefoonnummer heeft en dat een rekening met enige spoed moet worden betaald. Mocht u een dergelijk bericht krijgen met een ‘nieuw’ nummer, stel dan in ieder geval enkele aanvullende vragen voordat u geld overmaakt om iemand uit de brand te helpen.

WhatsApp is gekoppeld aan een telefoonnummer, maar niet aan een toestel. Wie op de hoogte is van een telefoonnummer en van de verificatiecode die bij het nummer hoort, kan eenvoudig het account overnemen. De truc is voor oplichters dus om verificatiecodes te bemachtigen. Dat doen criminelen door WhatsApp te downloaden op hun eigen telefoon, uw telefoonnummer als hun eigen nummer in te voeren en vervolgens de verificatiecode op te vragen. Die gaat per sms naar het ingevoerde telefoonnummer: uw nummer dus.

U krijgt daarom een sms’je met een code en vervolgens het verzoek om deze code door te sturen, omdat deze per ongeluk aan u zou zijn verstuurd. Stuur deze code nooit door. Het versturen van codes gaat automatisch en kan nooit ‘per ongeluk’ worden verstuurd.

https://twitter.com/ToosSchippers/status/1067374257443880961

Heeft u de code toch doorgestuurd? Verwijder WhatsApp dan direct van uw telefoon en installeer de app opnieuw. U krijgt vervolgens zelf weer de verificatiecode toegestuurd.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen