112

De laatste dagen een ‘opvallende stijging’ van autodiefstallen via keyless entry

Een metalen doosje zorgt ervoor dat het signaal dat de deuropener afgeeft buiten niet op te pikken is.
Foto: Pixabay

De politie waarschuwt dat er de afgelopen dagen opvallend meer auto’s gestolen worden middels keyless entry, met name in Zaandam Zuid. Bewoners worden opgeroepen om extra attent te zijn en bij verdachte situaties meteen 112 te bellen.

Bij keyless entry door criminelen misbruiken die het signaal dat de sleutelkaart, afstandsbediening of ander soort gadget dat bij de wagen hoort uitzendt om de auto op afstand te openen. Het is daarom slim om ervoor te zorgen dat het signaal wordt verstoord, bijvoorbeeld door de ‘zender’ – en de reserve! – te bewaren in een metalen doosje. Dat principe werkt als de kooi van Faraday: er kunnen geen signalen worden verzonden en de auto blijft veilig op slot.

Blijf overigens altijd goed opletten, want het signaal kan ook opgepikt worden op bijvoorbeeld de parkeerplaats bij de supermarkt. Daarnaast verdient het aanbeveling om de software van de sleutel regelmatig te laten updaten bij de merkdealer. Verouderde software brengt extra risico’s met zich mee. Soms kan de functie ook worden uitgeschakeld en kan de deur daarna op de traditionele manier worden geopend. Dat is nog een laatste veiligheidsmaatregel.

Check de verzekeringspolis

Hoe verzekeraars omgaan met auto-inbraken zonder braakschade is verschillend. Verzekeraars kunnen bij het afsluiten van een autoverzekering om een veiligheidscertificaat vragen. Keuringsinstantie Kiwa kan vanaf volgend jaar nieuwe modellen met sleutelloze toegang afkeuren als er geen preventieve maatregelen zijn genomen. De autofabrikant moet in dat geval met een oplossing komen.

 

Reacties

article
21958
Politie waarschuwt eigenaren van auto's met keyless entry extra goed op te letten
De politie waarschuwt dat er de afgelopen dagen opvallend meer auto’s gestolen worden middels keyless
https://zaanstad.nieuws.nl/112/21958/laatste-dagen-opvallende-stijging-autodiefstallen-keyless-entry/
2018-10-10T12:28:52+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/389/2018/10/10122247/doosje.png
112