112

Vijf jongeren aangehouden voor diefstal of heling van scooters

Foto: Pixabay

De politie heeft vorige maand vijf jongeren van dertien tot en met negentien jaar uit Zaandam, Wormer en Purmerend aangehouden voor de diefstal dan wel heling van scooters. Een dertienjarige jongen uit Zaandam zit nog vast.

In de meivakantie kwamen er bij de politie meerdere aangiften binnen van scooterdiefstal. Na ‘vele verkeerscontroles en uitgebreid onderzoek’ kwamen al snel de vijf verdachten in beeld. De scooters zullen worden teruggegeven aan de rechtmatige eigenaren, maar een aantal is wel flink beschadigd.

Samenwerking

Bij zaken waarbij minderjarigen betrokken zijn, werkt de politie nauw samen met een aantal partners. De aanpak van jeugd valt onder de regie van de gemeente. De gemeente Zaanstad werkt samen met onder andere het Openbaar Ministerie, de politie, Halt, het Centrum voor Jeugd en Gezin, het Veiligheidshuis en jongerenwerkers. Ook scholen worden steeds meer bij deze aanpak betrokken.

Thuissituatie

Jongeren worden niet alleen verhoord, maar ook wordt de thuissituatie in beeld gebracht en gekeken of daar hulpverlening nodig is. In dit geval worden alle aangehouden verdachten en hun ouder de komende tijd thuis bezocht door de politie. De informatie wordt ook gedeeld met de burgemeester – verantwoordelijk voor de openbare orde – en de andere partners.

Geen bendes

In Zaanstad hebben we gelukkig geen jeugdbendes,’ zegt jeugdspecialist Wouter Zwijnenburg van de politie Zaanstreek. ‘Wel is er een bekend aantal jongeren dat steeds de fout ingaat. Ik ben als jeugdspecialist samen met de wijkagenten, en in de toekomst zes nieuwe jeugdagenten, verbonden aan scholen en veel op straat te vinden: op die plekken waar de jeugd is.’

Hangjeugd

Vaak ervaren bewoners overlast, maar blijkt de jeugd gewoon rond te hangen en niets kwaads in de zin te hebben. Dan is het goed dat de jongeren jou als jeugdspecialist of wijkagent kennen en dat ze weten wat ze aan je hebben. Als jongeren toch de fout ingaan, dan gaan we in overleg met het Openbaar Ministerie meestal over tot ‘pedagogisch gerichte sancties’ zoals een doorverwijzing naar Halt. Pas in een later stadium wordt overgegaan tot (taak)straf of een andere maatregel.’

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen