112

Assendelftse moet rijbewijs inleveren na alcoholgebruik

Foto: Pixabay

Een 20-jarige vrouw uit Assendelft is afgelopen nacht rond 04:30 uur op de Rozengracht in Zaandam aangehouden wegens rijden onder invloed.

Volgens de politie kon ze haar bromfiets maar met moeite in een rechte lijn houden en dat leverde het verzoek op om te blazen. Na de eerste positieve test blies de vrouw op het politiebureau een uitslag van 380 ug/l ofwel 0,64 promille. De grens voor een beginnende bestuurder is vastgesteld op 0,2 promille; voor ervaren bestuurders is dat 0,5 promille. Iedereen die korter dan vijf jaar een rijbewijs heeft vanaf de achttiende verjaardag, is een beginnende bestuurder.

Strafmaat

Rijden onder invloed kan leiden tot een boete, een tijdelijke ontzegging van de rijbevoegdheid, een gevangenisstraf of een combinatie hiervan. De strafmaat hangt af van de ernst van de situatie.

Wie betrokken raakt bij een ongeluk wordt sneller getest op alcoholgebruik, ook om de eventuele schuldvraag vast te stellen. Bij overmatig alcoholgebuik kan een verzekeringsmaatschappij de kosten van het ongeluk terugvorderen.

Naar de rechtbank

Gisteren is het rijbewijs van de Assendelftse ingevorderd. Zij moet zich binnenkort verantwoorden voor de rechter.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen