112

Weer drie bestuurders onder invloed van drugs gepakt

Foto: Politie.nl

In Zaandam (drie keer), Velsen-Zuid (één keer), Alkmaar (drie keer), Heerhugowaard (één keer) en Den Helder (twee keer) zijn tussen middernacht en vanochtend 05:00 uur tien bestuurders aan de kant gezet omdat ze reden onder invloed van drugs.

Bij een alcoholcontrole in de nacht zaterdag op zondag werden zestien bestuurders van de weg gehaald. Team Verkeer van politie Noord-Holland controleerde tussen 00:30 uur en 04:00 uur op de wegen in en rond Alkmaar, In net iets meer dan een etmaal (29 uur in totaal) werden 37 in Noord-Holland betrapt op rijden onder invloed, waaronder de zestien in Alkmaar. Lichte overschrijdingen handelt de politie zelf af. Zwaardere overtredingen (meer dan 351 Ugl) legt de politie voor aan het Openbaar Ministerie.

Straffen

De straffen voor rijden onder invloed variëren van een boete tot enkele jaren gevangenisstraf. Naar aanleiding van de uitslag van de blaastest kan de rechter ook een ontzegging van de rijbevoegdheid opleggen. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen kan daarnaast een Lema (Lichte educatieve maatregel alcohol en Vrerkeer) of Ema (Educatieve maatregel alcohol en verkeer) verplicht stellen. Deze verplichte cursussen duren enkele dagen en moet de cursist zelf betalen.

Rijbewijs kwijt

In deze cursussen wordt onder meer de negatieve invloed van alcoholgebruik op de verkeersveiligheid aan de orde gesteld. Hij is verplicht voor iedereen die is aangehouden met een alcoholgehalte vanaf 350 Ugl. Voor beginnende bestuurders geldt een alcoholgehalte vanaf 220 Ugl. Wie weigert mee te doen of niet komt opdagen raakt het rijbewijs direct kwijt. Is het aangetroffen alcoholgehalte in de adem hoger dan 785 Ugl,  dan volgt ook een medisch onderzoek, opgelegd door het CBR.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen