Record voor Mark Cavendish met een Zaans randje

Mark Cavendish wordt gefeliciteerd door Tadej Pogacar.
Mark Cavendish wordt gefeliciteerd door Tadej Pogacar.
Foto: X / Screenshot Road Code

Cees Bol straalde niet minder dan Mark Cavendish gisteren, nadat de laatste een record van Eddy Merckx uit de boeken had gesprint met zijn 35ste etappezege in de Tour de France. De Zaankanter is van grote waarde voor de inmiddels 39-jarige Brit, die bezig is aan zijn laatste ronde door Frankrijk.


Drie jaar nadat Cavendish zijn 34ste ritoverwinning vierde was het dan toch opnieuw raak. Hij veroverde zijn eerste zege in 2008 in Châteauroux voor Team Columbia en won er meteen in dezelfde Tour nog drie. Na vier etappezeges in 2016 volgden vier jaar waarin hij nauwelijks meer won. Cavendish leek in 2020 op weg naar het einde van zijn wielercarrière, waarin hij ook nog wereldkampioen was geworden en Milaan – Sanremo had gewonnen. Ploegbaas Patrick Lefevere van Deceuninck-Quick-Step liet hem in 2021 echter terugkeren in de Tour waarin hij al 30 keer succesvol was geweest. Na de eerste zege in de vierde etappe begonnen destijds de vragen over het record van Merckx. Met zijn vierde overwinning dat jaar in Carcassonne evenaarde hij het record van de vijfvoudig Tourwinnaar. ‘We hebben geschiedenis geschreven,’ zei de Brit toen. Een vijfde recordzege op de Champs-Élysées volgde er echter niet.

Astana

Cavendish wilde het nogmaals proberen en reed de Tour vorig jaar voor Astana en was er één keer dichtbij met de tweede plaats in Bordeaux, achter de op dat moment ongenaakbare sprinter Jasper Philipsen. Een dag later moest hij na een val opgeven. Teambaas Aleksandr Vinokoerov overtuigde hem nog een jaar door te gaan en haalde sprintvoorbereider Michael Mørkøv, die hem in 2021 naar ritsucces had geleid.

De sprinter van The Isle of Man moest afgelopen zaterdag op de eerste beklimming in de eerste etappe naar Rimini meteen lossen. Niemand hield rekening met een etappezege voor Cavendish. In de rit naar Saint-Vulbas lukte het dan toch, alsof het ooit moest gebeuren. Cavendish kwam na een snelle sprint zelfs met een afgelopen ketting over de finish. Vijfvoudig Tourwinnaar Merckx feliciteerde Cavendish via sociale media met zijn historische prestatie. Tegen een Belgische verslaggever zei Cavendish dat Merckx altijd superaardig tegen hem is geweest. ‘Het was al óns record, maar ik heb helemaal niks afgepakt van Merckx. Dit is maar een cijfer. Eddy Merckx is Eddy Merckx.’

https://x.com/WielerFlitsBE/status/1808766541342642264

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen