Technologie als hulpmiddel om langer thuis te kunnen wonen

Foto: GeneratieThuis

Technologie naar de gebruikers brengen. Dat is de missie van GeneratieThuis, een bedrijf dat zich richt op ‘creatieve oplossingen rondom ouder worden’. Het richt kleine, mobiele huisjes in waarin mensen technologie die het leven kan vergemakkelijken kunnen ervaren. Door letterlijk zelf aan knoppen draaien, bijvoorbeeld. Ook Zaanstad heeft zo’n huisje – of hoissie.

In opdracht van de gemeente en met ondersteuning van de stadsregio Amsterdam heeft GeneratieThuis, samen met Zaanse ondernemers, een thuistechnologiehuisje ontworpen. Het was voor het eerst te zien tijdens de seniorenbeurs in het Zaantheater in oktober 2015 en sindsdien reist het door Zaanstad. Soms samen met ‘Dries en Piet’, twee acteurs die een evenement rond het demonstratiehuisje opluisteren met rake opmerkingen over het gebruik en die uitleg geven over de verschillende producten die erin verwerkt zijn. Zoals een postopvanger, een deurbel met flitslicht en een camera om te zien wie er voor de deur staat.

Het huisje heeft overigens nog een kleiner broertje, in het Zaans skaithoissie geheten. Want met name in het toilet kan moderne technologie een hele verbetering geven en voor meer veiligheid zorgen. Beide zijn nu te zien bij het Sociaal Wijkteam Noord Kogerveld in buurthuis de Bovenkruier aan de Drielse Wetering 49 in Zaandam.

Vrijdag 14 april tussen 13.30 en 16.00 uur, donderdag 20 april tussen 18.00 en 20.00 uur, dinsdag 25 april tussen 13.30 en 16.00 uur en maandag 1 mei tussen 13.30 en 16.00 uur is er iemand van het wijkteam aanwezig die vragen kan beantwoorden. Tijdens de openingstijden van het Sociaal Wijkteam kunnen geïnteresseerden er deze maand terecht van 9.00 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 15.00 uur om een kijkje te nemen.

Op de website Mijn huis op maat kunt u zelf testen hoe veilig uw huis eigenlijk is. En tips vinden voor mogelijke verbeteringen. Praktische oplossingen voor hinderlijke ongemakken hoeven bovendien niet duur te zijn, zoals in Woonplezier met een stekker te lezen is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen