Crowdfunding maakt boek over familie Eisendrath mogelijk

De synagoge in Zaandam terwijl hij nog in gebruik was als godshuis.
De synagoge in Zaandam terwijl hij nog in gebruik was als godshuis.
Foto: Foto Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

De Zaandamse auteur Erik Schaap, die zich heeft gespecialiseerd in de Tweede Wereldoorlog gaat het boek waar hij al negen jaar aan werkt uitbrengen nadat crowdfunding binnen enkele dagen 70 procent van de nog benodigde 4000 euro opleverde. In totaal 71 mensen hebben inmiddels 2940 euro gedoneerd voor het boek.

‘Eisendrath, een verzonken familie (1845-1945)’ gaat het boek heten en het is een ‘biografie van een ondergang’. De geschiedenis begint in 1845, wanneer de Pruisische regering alle Joden verplicht een erfelijke achternaam te kiezen. De 60-jarige Samson Nathan kiest voor Eisendrath, een koppeling van kracht (‘ijzer’) en een hechte gezinsband (‘draad’). De naam is uniek, maar Samson Nathan zorgt ervoor dat de naam een stevig fundament krijgt: hij verwekt achttien kinderen bij zijn vrouw Julia.

Eén voor één besluiten zijn nakomelingen om buiten Westfalen hun geluk te zoeken. In de loop der jaren vertrekken ze allemaal naar Chicago. Op één na: oudste zoon Baruch. Hij gaat naar Amsterdam en werkt zich daar op tot een gerespecteerd burger. In de Verenigde Staten wordt de familienaam ook een begrip, dankzij de Joodse leider Maurice Eisendrath.

De arts Bernard Eisendrath, zijn vrouw Sortine Selma Eisendrath-Juchenheim en de vier kinderen Iris Harriët, Maja Frederika, Leonie (‘Lidy’) Emma en Rudolf (‘Rolf’) Leonard wonen in 1942 in Zaandam wanneer die gemeente door de Duitse bezetter wordt aangewezen om als eerste Judenrein te zijn. De Eisendraths belanden in het Amsterdamse getto en voor de oorlog voorbij is zijn alle gezinsleden in concentratiekampen omgekomen. Dan is er geen Eisendrath meer over in Nederland. Ook de moeder van Sortine, Emma Juchenheim-Steinberg, vindt de dood.

Stichting Uitgeverij Noord-Holland gaat het boek (208 pagina’s, inclusief foto’s) dit voorjaar publiceren. Enkele fondsen hebben een financiële bijdrage toegezegd en de laatste loodjes moeten via de crowdfunding binnenkomen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen