Albert Heijn zelf ontdekte 50 jaar geleden in de VS de barcode

Foto: Rawpixel / CC0

De streepjescode bestond afgelopen week 50 jaar. Het was Albert Heijn zelf die in 1973 de barcode ontdekte op een congres in Boston. Hij werd enorm enthousiast over de potentie van deze innovatie voor de winkels. Albert Heijn kwam vervolgens in 1977 als eerste supermarkt in Nederland met de streepjescode, in een winkel in Heemskerk.

Bron: Albert Heijn

Een streepjescode bestaat uit een patroon van streepjes en spaties die informatie vertegenwoordigen. De streepjescode was een innovatie die zorgde voor een revolutie in de detailhandel. Hij verbeterde de efficiƫntie en klantvriendelijkheid. Vandaag de dag is de streepjescode niet meer weg te denken uit het dagelijks leven en viert Albert Heijn met trots deze baanbrekende technologie.

Albert Heijn nam een voortrekkersrol in de Nederlandse retail door als eerste supermarkt de streepjescode te implementeren. Om de acceptatie te bevorderen richtten Nederlandse fabrikanten en kruideniers in 1977 samen de Stichting Uniforme Artikel Codering op. Dit is de voorloper van de barcodestandaard GS1 Nederland. Albert Heijn was de eerste voorzitter. De introductie van de streepjescode was een antwoord op de groeiende behoefte aan efficiƫntie en klantgemak. Een nieuwe technologie en een belangrijke mijlpaal voor Albert Heijn en voor de hele retailsector in Nederland.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen