Voorvechter van buitenschaaktafels onthult gemeentelijke interesse

dec 25 2018, 15:11 Actueel
schaken
Zaanstad heeft interesse in het plaatsen van schaaktafels in de buitenruimte, zo blijkt uit een tweet van de landelijke voorvechter van dergelijke initiatieven Jesús Medina Molina uit Vleuten. H ij voert al jarenlang campagne om op deze manier de buitenspeelruimte van kinderen te verrijken.
Schaaktafels, en dan het liefst in een chess court met vier bij elkaar kan ook één van de middelen zijn om eenzame ouderen uit hun isolement te halen. Hij leerde zichzelf het spel aan en is sindsdien een gepassioneerde amateurschaker. Daarbij viel het hem op dat in Nederland eigenlijk nergens een plek is om dat buiten te doen, in tegenstelling tot in andere delen van de wereld. Een missie was geboren.
[embed][/embed]
Volgens
Medina Molina
is schaken goed voor de ontwikkeling van kinderen: ze leren ervan eerst te denken en daarna pas te doen en
oplossingen te vinden voor steeds andere problemen.
E
r
zijn in ons land
zo’n
40.000
kinderen
die
in
clubverband schaken, de
10.00
in schoolcompetitie
s meegeteld
.

Ontmoetingsplekken

Voor ouderen kan het een middel zijn om met nieuwe mensen in contact te komen, vooral als een chess court gaat fungeren als een ontmoetingsplek . I edereen moet de eigen schaakstukken meenemen, maar die zijn niet groot of zwaar en al voor een paar euro te koop. Hij heeft inmiddels in de praktijk gezien dat het werkt, want dankzij zijn inzet staan er nu buitenschaaktafels in onder meer Utrecht, Amsterdam, Amersfoort, Gorinchem, Doetinchem en op Schiermonnikoog.
Hij schreef zelf gemeente n aan, met steun van bekende spelers als Susan Polgar, Hikaru Nakamura en Jorden van Forees t. Kennelijk was Zaanstad daar ook bij en was er interesse. En de Zaanstreek kent een rijke traditie op schaakgebied.

Max Euwe wint in Zaandam

Zaanstad kent meerdere schaakverenigingen: de Schaakclub Assendelft , de SchaakVereniging Krommenie , De Pion in Wormerveer, ZSC Saende in Zaandam en Het Witte Paard in Zaandijk. De streek heeft ook schaakhistorie. In september 1924
werd de Zaandamsche Schaakclub (ZSC) opgericht , de enige die voor 1932 in de Zaanstreek was aangesloten bij de Nederlandse Schaakbond. ZSC vierde in 1946 - met twee jaar vertraging vanwege de Tweede Wereldoorlog - het 20-jarig bestaan met een groots opgezet internationaal toernooi met 181 deelnemers.
Winnaar werd na een boeiende strijd oud-wereldkampioen Max Euwe, die met een score van 9.5 punten uit 11 partijen tot een van de beste resultaten uit zijn imponerende carrière kwam. Als beloning kreeg hij daarvoor 750 gulden.
Uitdager Euwe had er in 1935 na zijn overwinning op de Rus Aleksandr Aljechin en het binnenhalen van de wereldtitel voor gezorgd dat schaken in Nederland populair werd, ook in de Zaanstreek.