Teveel aan biogas rioolwaterzuivering naar bouwplaatsen

feb 01 2023, 13:02 Actueel
screenshot 20230201 124611
Hollands Noorderkwartier en Powercrumbs hebben een overeenkomst ondertekend voor de levering en afname van het te veel geproduceerde biogas van de rioolwaterzuivering in Zaandam Oost. Het hoogheemraadschap heeft daar een energiefabriek gebouwd.
Deze fabriek blijkt meer biogas te produceren dan vooraf werd ingeschat. HHNK was daarom op zoek naar een geschikte oplossing en heeft in Powercrumbs een samenwerkingspartner gevonden die met zijn unieke technologie en netwerk het overschot verzamelt en ervoor zorgt dat het gas gebruikt kan worden op locaties waar een grote vraag is naar duurzame energie, zoals bouwplaatsen in de directe omgeving.

Bewezen effectief

Powercrumbs heeft in het project De Duurzame Brandstofketen
samen met onder andere het Waterschap Vallei en Veluwe aangetoond dat een teveel aan biogas bij rioolwaterzuiveringen ingezet kan worden op een bouwpaats en een duurzame energiebron is om stikstof en fijnstof te reduceren. 'Na de succesvolle pilot neemt de vraag naar biogas op bouwprojecten toe. We zijn dan ook heel blij met deze samenwerking,' aldus Pieter Mans, oprichter van Powercrumbs.

Tweede kwartaal in bedrijf

De verwachting is dat de installatie van Powercrumbs in het tweede kwartaal operationeel is en dat dan direct de eerste bouwprojecten in de omgeving van de rioolwaterzuivering in Zaandam gaan draaien op lokaal geproduceerd biogas. 'De samenwerking met Powercrumbs is voor ons een uitgelezen kans om het teveel aan biogas op een goede manier weg te zetten en een hogere maatschappelijke waarde te behalen,' aldus Klaas-Jan de Hart van HHNK. In de toekomst wordt een nieuwe installatie geplaatst bij de rioolwaterzuivering om het biogas om te zetten naar groen gas.