Morgen oproep tot gebed vanaf Sultan Ahmet Moskee: 'Bid thuis'

apr 02 2020, 9:36 Actueel
screenshot 20200402 093242
In Zaandam en op tientallen andere plekken in Noord-Holland, Flevoland en Friesland is morgen de oproep tot het islamitische vrijdagmiddaggebed te horen.
'We doen dit om onze samenleving een hart onder de riem te steken en wij vragen onze schepper om ons bij te staan en ons standvastig te laten zijn in deze lastige periode,' laat de Raad van Marokkaanse Moskeeën Noord-Holland weten. 'Wij willen iedereen nogmaals hartelijk bedanken en in het bijzonder de medewerkers in de gezondheidszorg, jullie zijn onmisbaar.' De Blauwe Moskee in Amsterdam, die al langer de oproep tot gebed laat horen en die vrijdag ook meedoet, heeft zichzelf beschikbaar gesteld als noodopvang voor coronapatiënten wanneer ziekenhuizen de stroom zieken niet meer aankunnen.

Om 14:00 uur

De oproep tot gebed, de adhaan , begint om 14:00 en duurt vijf minuten. De muezzin
roept via luidsprekers om dat Allah de grootste is en Mohammed zijn profeet. Normaal gesproken zegt hij vervolgens dat de gelovigen zich naar de moskee moeten haasten, maar nu roept hij ze juist op om thuis te bidden. Vanwege de coronabeperkingen zijn de gebedsdiensten in moskeeën voorlopig geschrapt, net als in veel gebouwen van andere geloven.